"Vroeger was ik Giuseppe met zijn verlamde linkerarm. Nu ben ik Grizmo de rapper."

Grizmo uit Zwartberg staat op het punt om ons land te veroveren met een sterk staaltje rauwe Britse rap, ook wel "grime" genoemd. De 19-jarige Genkenaar, die momenteel furore maakt als finalist van de wedstrijd "Nieuwe Lichting" op Studio Brussel, rapt over pijnlijke jeugdherinneringen. “Vroeger werd ik gepest door mijn verlamde linkerarm. Nu overtroef ik al die pestkoppen en sta ik op tegen dingen die fout zijn. Call me an activist.” 

Als jonge tiener oefende Grizmo urenlang voor zijn scherm op zijn Britse tongval. “Aanvankelijk gewoon omdat ik dat accent graaf en cool vond. De waarheid is dat ik nog nooit één voet op Engelse grond gezet heb. Pas gaandeweg ging ik mij ook verdiepen in UK Rap en Grime, en begon ik te schrijven over mijn ervaringen en emoties. Mijn vader leerde me al op jonge leeftijd dat opgroeien in de cité geen sprookje is. Zelf komt hij uit een buurt waar het er nog veel erger aan toe ging, maar hij heeft mijn zusje en mij altijd voor criminaliteit willen behoeden. Wij drieën zijn een ijzersterk team. Papa is mijn inspiratiebron.”

"Ik heb wel eens op de grond geslapen of een dag niks te eten gehad. Het kan nog véél erger, hield ik mezelf dan voor."

Dat veel jongeren toch van het rechte pad afwijken, verbaast Grizmo allerminst. “Zelf heb ik ook wel eens op de grond geslapen en een dag niks te eten gehad. Omdat ik een warme familie heb, zag ik dat vooral als een leerproces over normen en waarden. Het kan nog véél erger, hield ik mezelf dan voor. Maar als je echt niks of niemand hebt, en de kansen zijn dun gezaaid, begrijp ik dat mensen met een goed hart alsnog verkeerde keuzes maken. Veel jongens gaan stelen of raken verwikkeld in het drugsmilieu. Van een winkelroof schrikt de buurt hier al lang niet meer op.” 

Pestkoppen sturen nu complimentjes

Ook op school kreeg Grizmo, toen nog bekend als Guiseppe Piredda, het hard te verduren. Pesters hadden het op hem gemunt vanwege zijn linkerarm, die verlamd is sinds zijn geboorte. “Omdat ik anders was, werd ik jarenlang uitgesloten. Kinderen en jongeren kunnen hard zijn voor elkaar. Toch kon ik het toen al niet laten om op te komen voor andere jongens en meisjes die uit de boot vielen. Ik walg ervan dat pesten nog bestaat. In muziek kon ik mijn frustraties en emoties daarover eindelijk kwijt. Ik pleit ervoor dat iédereen, ondanks een kromme neus, spillebenen of mollig gestel, zichzelf durft te laten zien. We tellen allemaal mee. En als anderen niet voor zichzelf durven opkomen, doe ik dat voorlopig in hun plaats."

"En wat er intussen met die pestkoppen is gebeurd? Ze sturen mij complimentjes op Instagram. Maar ik laat me daar niet door vangen. Ik heb een radar voor mensen met slechte intenties.”

Finale van De Nieuwe Lichting

Met de combinatie van zijn memoires en vechtlust veroverde de rapper een plaats in de finale van De Nieuwe Lichting, de jaarlijkse zoektocht naar muzikale beloftes van Studio Brussel. Donderdagavond worden de drie winnaars vanuit Trix in Antwerpen live bekend gemaakt. Maar of hij zijn finaleplek nu verzilvert of niet, voor Grizmo is de rit nog maar net begonnen. “Ik wind er geen doekjes om: ik droom van de top, zodat ik andere jongeren kan helpen met mijn muziek."

Meest gelezen