EU heeft baat om andere landen te helpen met vaccinatie: "Die landen zullen niet vergeten wie hen 'bevrijd' heeft"

Professor Internationale Betrekkingen David Criekemans (UA) waarschuwt voor "vaccinnationalisme". Elk land wil zo snel mogelijk de hele bevolking vaccineren, en daardoor dreigen arme landen uit de boot te vallen. "Dat kan ook negatieve gevolgen hebben voor het Westen", zegt Criekemans in "De wereld vandaag" op Radio 1. "China heeft ook een vaccin, en zal dat gebruiken om meer politieke macht te verwerven."

Het lijkt op dit moment wel een internationale wedstrijd: om ter eerst zo veel mogelijk landgenoten vaccineren tegen het coronavirus. Een wedstrijd die waarschijnlijk gewonnen wordt door westerse landen. "Het is nu een beetje America First, Europe Second", zegt professor David Criekemans.

De wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde al meermaals dat vaccins best gelijk verdeeld worden over de wereld. Medisch gezien waarschuwen experts al dat we niet veilig zijn voor het virus vooraleer een aanzienlijk deel van de wereldbevolking gevaccineerd is. Als welvarende landen eerst alle vaccins inkopen, kunnen in arme landen opnieuw andere varianten opduiken die misschien immuun zijn voor het vaccin.

Daarnaast zijn er ook geopolitieke redenen die maken dat Europa er alle belang bij heeft om andere landen bij te staan in hun vaccinatiecampagnes. "Ook de arme landen willen zo snel mogelijk hun bevolking vaccineren", aldus Criekemans. "Als het Westen hen niet helpt, zullen ze de andere kant op kijken: naar het Oosten."

Armere landen willen ook zo snel mogelijk een vaccin. Als het Westen niet helpt, zullen ze naar het Oosten kijken: naar China.
Professor David Criekemans

China heeft ook een vaccin tegen het coronavirus ontwikkeld, en ook Rusland lonkt. Volgens professor Criekemans zijn deze grootmachten zeer bereid om dat op grote schaal uit te rollen, ook in arme landen. "Je kan het vergelijken met de Tweede Wereldoorlog: landen zullen niet snel vergeten wie hen bevrijd heeft", aldus Criekemans. 

Europa en de VS hebben dus heel wat te verliezen als ze alle beschikbare vaccins opeisen voor de eigen bevolking. Maar voorlopig heeft zeker de EU andere zorgen aan het hoofd. Zolang de eigen vaccinatiestrategie niet op punt staat, zullen de Europese landen niet naar andere continenten kijken.

Oplossing? "Zorg dat vaccins ter plaatse geproduceerd kunnen worden"

Criekemans pleit ervoor om ook vaccins te produceren in armere landen, bijvoorbeeld in Afrika. "Voor het Pfizer-vaccin is dat misschien moeilijk, omdat het vaccin zo fragiel is. Maar andere vaccins zijn stabieler. Als we dat ter plaatse zouden kunnen produceren, zouden we snel op grote schaal vaccinatiecampagnes kunnen uitrollen." De professor concludeert: "Het coronavirus is een mondiaal probleem. We hebben dus ook een mondiale oplossing nodig."

Herbeluister hier David Criekemans in "De wereld vandaag"

Meest gelezen