2020 The Associated Press

Amerikaanse economie dook vorig jaar met 3,5 procent in het rood, de zwaarste terugval sinds 1946

De coronacrisis heeft de Amerikaanse economie vorig jaar een flinke oplawaai toegediend. Volgens het ministerie van Handel is de economie in 2020 met 3,5 procent gekrompen. Dat is de zwaarste terugval op jaarbasis sinds 1946, net na het einde van de Tweede Wereldoorlog. 

Tien maanden van corona-epidemie hebben hun sporen nagelaten in de VS. De zwaarste klap was er in het tweede kwartaal tussen april en juni toen de VS-economie in vrije val leek met een duik van 33,4 procent, gevolgd door een herstel in de zomer en aanhoudende onzekerheid in het laatste kwartaal. 

Met een negatieve groei van 3,5 procent over het hele jaar kwam een einde aan elf jaar van onafgebroken economische groei in de VS. Duizenden zaken zijn over de kop gegaan en bijna tien miljoen mensen hebben hun baan verloren. Meer dan 400.000 Amerikanen zijn overleden aan het virus en het is daarmee een van de zwaarst getroffen landen. (Lees verder onder de foto).

Archieffoto van de haven van Norfolk in Virginia.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De vooruitzichten voor dit jaar blijven eerder koffiedik kijken. Volgens economisten zal een echt herstel afhangen van hoe snel de bevolking gevaccineerd kan worden en hoe de maatregelen van de overheid om de economie te ondersteunen, doorsijpelen in alle geledingen van de VS. Dat kan wellicht nog maanden duren. Hoe dan ook is er dan nog structurele averij, want bedrijven die de deuren sloten, zullen niet zo snel heropenen en dat heeft uiteraard gevolgen voor de werkgelegenheid en de consumptie.

Zwaarste terugval van de groei sinds 1946

De vorige economische terugval vond plaats in 2009, toen de Amerikaanse economie de volle lading kreeg na de financiële crisis van het voorgaande jaar. Die negatieve groei bleef toen beperkt tot 2,5 procent, dus een pak minder dan nu.

2020 was overigens het jaar met de zwaarste economische dip sinds 1946. Het einde van de Tweede Wereldoorlog en het terugschroeven van massale overheidsinvesteringen in de oorlogsindustrie leidde toen tot een knauw van 11,6 procent. Dat was overigens een van de redenen waarom president Harry Truman het volgende jaar het Marshallplan voor hulp aan de wederopbouw van West-Europa op poten zette. Die werd grotendeels geschraagd door de ommezwaai naar een vredeseconomie in de VS.

De zwaarste economische klappen in de recente geschiedenis van de VS vielen in 1932 en 1936, toen de economie telkens met 12,9 procent terugviel na aangekondigde belastingverhogingen. In 1974 en 1975 stond de groei ook negatief ten tijde van het Watergate-schandaal en een economische recessie. Er waren ook dipjes van -1,8 procent in 1982 en een kleintje van -0,1 procent in 1991, het jaar van de Golfoorlog om Koeweit. 

Meest gelezen