Nicolas Maeterlinck

Brusselaars kiezen nieuwe naam voor Leopold II-tunnel: dit zijn de 11 vrouwelijke kanshebbers

Vanaf 1 februari kunnen de Brusselaars stemmen voor de nieuwe naam van de Leopold II-tunnel. Met een lengte van meer dan 2,5 kilometer is het de langste tunnel van ons land. Maar door de controverse rond de figuur van koning Leopold II was vorig jaar al beslist dat de tunnel na renovatie een nieuwe naam krijgt. Nu zijn de elf vrouwelijke kanshebbers bekend gemaakt. Daarbij enkele bekende namen. 

In normale tijden rijden dagelijks zo’n 80.000 auto’s door de tunnel. Daardoor was de tunnel ook dringend aan renovatie toe, een groot werk dat al jaren duurt maar tegen de helft van het jaar moet afgerond zijn. En dan kan de tunnel opnieuw ingehuldigd worden met ook een nieuwe naam. Op de website van Brussel Mobiliteit konden Brusselaars suggesties doen. 13.000 kwamen er binnen. Een commissie selecteerde daaruit uiteindelijk 10 namen, de Brusselse regering voegde daar zelf nog de naam van de recent overleden zangeres Annie Cordy aan toe omdat die naam het vaakst voorkwam in de inzendingen.

De 11 namen

Naast Annie Cordy valt ook de naam van Semira Adamu op. Dat was de Nigeriaanse vrouw die in 1998 stierf bij haar uitzetting uit ons land. De Brusselaars kunnen ook stemmen op de Franse wetenschapster Marie Curie, filmmaakster Chantal Akerman, de eerste vrouwelijke Belgische doctor in de geneeskunde Isala Van Diest, schrijfster Marguerite Yourcenar en het Amerikaanse burgerrechtenicoon Rosa Parks. Tot slot gaat het om de Franse politica Simone Veil, de eerste vrouwelijke Congolese minister Sophie Kanza, de eerste Afrikaanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede Wangari Muta Mathaai en Andrée De Jongh, de oprichtster van een ontsnappingsnetwerk in WOII.

Meer vrouwelijke straatnamen in Brussel

De inwoners van het Brussels gewest zullen vanaf 1 februari een hele maand kunnen stemmen.    De Brusselse regering wil nog meer straten en pleinen naar vrouwen vernoemen. Nu is dat voor slechts 6,1 procent van de Brusselse straatnamen het geval. Het is de bedoeling om naamswijzigingen in de toekomst op een gelijkaardige participatieve manier te organiseren. De Leopold II-tunnel is een pilootproject, dat weinig administratieve last oplevert omdat er geen postadressen aangepast moeten worden.

Meest gelezen