Burgemeester Turnhout belt zelf met jongeren die oproep delen om rel te schoppen: "Veel effectiever dan politie sturen"

De burgemeester van Turnhout, Paul Van Miert (N-VA), heeft zelf contact opgenomen met jongeren die op sociale media de oproep deelden om rel te schoppen in de stad. "Vaak bedoelen ze het niet zo. Ik geloof in deze persoonlijke aanpak", zegt Van Miert op Radio 2 Antwerpen. Intussen zet de Turnhoutse politie zich schrap met politiehonden, het waterkanon en een drone boven de stad.

"We gaan Turnhout op ze kanker kop zetten". Deze oproep tot protest en rellen circuleert sinds afgelopen weekend op sociale media. Plaats van afspraak zou de Turnhoutse Grote Markt worden deze zaterdag. "Onze politiemensen hebben een tiental jongeren opgespoord die het bericht via Snapchat gedeeld hebben", zegt Turnhouts burgemeester Paul Van Miert (N-VA) aan Radio 2. "Het was het idee van de korpschef dat ik die jongeren en hun ouders zelf zou opbellen. Ik geloof in die persoonlijke aanpak. Dat is veel effectiever dan een combi langssturen."

Van Miert merkte dat bedoelingen van de verspreiders van de oproep niet altijd slecht zijn. "Zo'n bericht is snel gedeeld en gaat dan zijn eigen leven leiden. Heel wat van die jonge snaken vertelden me: meneer de burgemeester, ik heb het helemaal zo niet bedoeld", zegt Van Miert. "Ik heb de ouders op het hart gedrukt om zaterdag hun kinderen zeker thuis te houden."

We staan klaar met het waterkanon, arrestatieteams met honden en een politiedrone

Paul Van Miert, burgemeester Turnhout

Drones en grenscontrole

De schrik voor rellen zit er in Turnhout alvast goed in. Een café op de Grote Markt timmerde uit voorzorg zijn gevel dicht met houten panelen. De Turnhoutse politie neemt de oproep tot protest dan ook serieus en bereidt zich voor. "Vanaf zaterdagochtend zullen agenten aanwezig zijn op de Grote Markt, arrestatieteams en politiehonden staan paraat", zegt Van Miert.  "Er zal een politiedrone boven het stadscentrum rondvliegen om samenscholingen te detecteren. Ook het waterkanon staat klaar om - indien nodig - de menigte uiteen te drijven."

De Turnhoutse politie plant ook preventieve patrouilles op invalswegen zoals de Steenweg op Gierle en de Nieuwe Kaai. Ook de grensovergangen met Nederland en het openbaar vervoer worden extra in de gaten gehouden. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen