Burgemeester van Ham is vrijwilliger in vaccinatiecentrum: "Ik wil er staan als de vermoeidheid optreedt"

Marc Heselmans (CD&V) heeft zich opgegeven om als vrijwilliger te werken in het vaccinatiecentrum van Leopoldsburg. De burgemeester van Ham is verpleegkundige van opleiding en zal bijspringen in het weekend. "Ik hoop ook andere mensen warm te maken om vrijwilliger te worden", zegt hij bij Radio 2 Limburg.

De oproep voor vrijwillgers in de vaccinatiecentra loopt als een trein. In Genk en Bree hebben zich al meer dan 600 mensen kandidaat gesteld, en ook in de andere centra lopen de inschrijvingen goed. In Ham heeft zelfs burgemeester Marc Heselmans zich opgegeven om als vrijwilliger te werken in een vaccinatiecentrum. "Ik ben verpleegkundige van opleiding", vertelt hij. "Ik pas dus perfect in het profiel dat ze nodig hebben in het vaccinatiecentrum. Daarom heb ik me ook ingeschreven als vrijwilliger."

Heselmans is fulltime burgemeester. Hij zette zijn werk als verpleegkundige even op pauze en heeft dus geen tweede job. In de weekends heeft hij dan ook tijd om bij te springen in het vaccinatiecentrum van Leopoldsburg. “Door corona liggen alle activiteiten in de gemeente stil", gaat hij verder. "Daardoor ben ik nu ook heel vaak 's avonds thuis. Maar ik ga me vooral engageren om in de weekends te komen."

Volgens de burgemeester gaan we nog lang moeten vaccineren. "Dat betekent dat er links of rechts weleens mensen wegvallen. Dan kunnen ze me altijd bereiken. Als het past, spring ik graag in."

Vaccineren is als fietsen, dat verleer je niet
Marc Heselmans, burgemeester van Ham

Zit de opleiding van de burgemeester nog fris in het geheugen? En verleer je het niet om spuitjes te geven? "Vaccineren is een heel eenvoudige actie. Op zich zou dat dus geen probleem mogen zijn. Ik heb altijd op de dienst medische beeldvorming gewerkt. Het is als fietsen, dat verleer je niet." 

Heselmans moedigt andere mensen aan om ook vrijwilliger te worden. Er zijn niet alleen verpleegkundigen nodig, maar ook mensen die bijvoorbeeld de administratie doen."We hebben heel veel mensen nodig om die ondersteuning zeven dagen op zeven te blijven bieden. Als burgemeester heb ik ook een voorbeeldfunctie. Het lijkt mij dus niet meer dan normaal om ook ondersteuning te bieden. Maar ik ben maar een klein schakeltje in het hele verhaal."

Meest gelezen