Google Maps

Parkeerverbod op Pauwengraaf in Maasmechelen, om schade bij mogelijke rellen te voorkomen

In Maasmechelen is er een parkeerverbod op de Pauwengraaf, vanaf morgenmiddag tot zondagavond. De politie wil zo voorkomen dat er auto's beschadigd worden als het tot rellen zou komen, zoals in Nederland. Op sociale media hadden jongeren opgeroepen om in opstand te komen tegen de coronamaatregelen.

“Er is voorgesteld om de etalages leeg te maken en de lichten in de zaak te doven, om geen aantrekkingspunt te zijn voor inbraken of plunderingen”, vertelt Eddy Beckers, de voorzitter van de handelaars op de Pauwengraaf. “Wie wil, kan eventueel zijn zaak sluiten.” De gemeente heeft alle losliggende straatstenen opgeruimd. En er is een parkeerverbod van vrijdagmiddag tot zondagavond. 

Het is heel jammer dat Maasmechelen op deze manier in het daglicht geplaatst wordt

Eddy Beckers, handelaarsvereniging Pauwengraaf

Beckers denkt niet dat het zo’n vaart zal lopen als in Nederland. “De politie heeft het wel goed onder controle, denk ik.” Maar de stemming onder de handelaars is bedroefd. “Dat dit er nu nog bij moet komen. Het is erg dat Maasmechelen op zo’n manier in een slecht daglicht wordt geplaatst, want de handelaars hebben het in deze coronacrisis al moeilijk genoeg om het hoofd boven water te houden.” 

"Iedereen heeft het erover", vertelt Mustafa Uzun, schepen in Maasmechelen voor CD&V en uitbater van onbijtbar Midpoint. Ook zijn zaak ligt op de Pauwengraaf. "We zijn goed voorbereid op eventuele rellen. Het gemeentebestuur en de politiediensten hebben goed werk geleverd. Heel wat verenigingen en sportclubs hebben de afgelopen week ouders ook gevraagd om hun kinderen dit weekend zoveel mogelijk binnen te houden", legt Uzun uit. "Ik denk dat mijn collega's het hoofd wel koel houden en rustig proberen blijven. De handelaren hier verdienen het niet om hun zaken beschadigd te zien."

Patro Eisden

De harde supporterskern van Patro Eisen heeft ondertussen aangekondigd dat ze morgen en zaterdag de straat op zullen trekken om, zoals in Maastricht, te beletten dat anderen amok maken. 

We hebben ook het waterkanon, een drone en zes mensen van de politie te paard ter beschikking

Raf Terwingen, burgemeester Maasmechelen

De lokale poltie heeft de hulp ingeroepen van de federale politie. "Het gaat om twee pelotons, dat zijn in totaal tachtig politiemensen", zegt burgemeester Raf Terwingen (CD&V) van Maasmechelen. "We hebben ook het waterkanon, een drone en zes mensen van de politie te paard ter beschikking. Die vullen de zowat twintig mensen van de lokale politie aan."

De burgemeester verwacht vooral op zaterdagavond problemen. "Zaterdag moeten we kijken waar het eventuele zwaartepunt komt te liggen. We zullen dan met de politie in Genk moeten aftoetsen waar de middelen en manschappen ter beschikking moeten staan."

Ook in Maaseik, Hasselt en Genk staat de politie de komende dagen paraat om samenscholingen de kop in te drukken. Inmiddels is de jongeman die maandagavond een brandbom gooide in Maasmechelen en opriep tot rellen, in een gesloten jeugdinstelling geplaatst. 

Meest gelezen