Céline Malyster brengt debuutroman "Vrouw. Met kind" uit

Céline Malyster heeft haar eerste boek klaar. "Vrouw. Met kind" heet het. Het boek vertelt het verhaal van Céleste, een alleenstaande mama. Volgens de schrijfster is de psychologische roman niet alleen een weergave van hoe het echte leven is, maar is het ook een viering van de liefde.

"In mijn hoofd en lijf zaten heel wat verhalen en emoties die eruit moesten", steekt Céline Malyster van wal. "Ik heb altijd al een voorliefde voor taal gehad, ik ben ook tolk van opleiding. Bezig zijn met taal is voor mij dus heel natuurlijk. Een paar jaar geleden ben ik begonnen met wat losse flarden op te schrijven en een goed jaar geleden heb ik dan beslist om daar echt iets van te maken." Zo ontstond "Vrouw. Met Kind", een boek over een eenoudergezin. 

"Céleste is het hoofdpersonage", vertelt de schrijfster. "We starten de tocht samen met haar, op het moment dat ze met haar pasgeboren kind thuiskomt. Dan volgen we hoe ze in de loop der jaren evolueert en zoekt naar wie ze nu is. Ze is pas moeder geworden - dat is heel nieuw voor haar -, en ze had ook gedacht om een grote carrière uit te bouwen. Dat valt door de nieuwe gezinssituatie in duigen." 

"Céleste vraagt zich vooral af wie ze is als vrouw", gaat Malyster verder. "Ben ik vanaf nu alleen nog maar een moeder of ben ik ook nog gewoon mezelf? Het punt in de titel is daarom heel belangrijk. Ze is een vrouw met een kind, maar ook nog gewoon een vrouw. Die zoektocht begint ze op een bepaald moment ook af te meten aan haar eigen jeugd. Ze is zelf ook opgegroeid in een eenoudergezin. Ze begint zich te reliaseren dat er heel wat patronen zijn die ze onbewust heeft gevolgd. Dat zorgt voor heel wat laagjes in het verhaal."

Het moederschap heeft een hele impact, niet alleen op jou als persoon, maar ook op je plaats in de samenleving

Schrijfster Céline Malyster

Volgens de schrijfster zullen veel mensen zich herkennen in het verhaal en is het niet alleen voor alleenstaande moeders maar ook voor mannelijke lezers interessant. "Al is het maar omdat je dan begrijpt wat het moederschap doet met een vrouw. Dat heeft een grote impact, niet alleen op jou als persoon, maar ook op je plaats in de samenleving. Ik krijg zelf vaak scheve blikken omdat ik weer aan het werk ben en niet thuis ben bij mijn kind. Maar ik ben ook nog gewoon Céline. Ik heb ook het recht om mijn eigen dromen na te jagen."

Het boek ligt vanaf volgende week in de winkel, maar je kan het nu al bestellen bij uitgever Borgerhoff & Lamberigts.

Meest gelezen