China spoort corona op met anale uitstrijkjes, Steven Van Gucht: "Bij ons is dat niet aan de orde"

De Chinese overheid gaat mensen in quarantaine op corona testen met anale staalnames. Volgens de Chinezen geeft deze test meer zekerheid dat het virus het menselijk lichaam verlaten heeft. “In de Chinese context begrijp ik dat,” zegt Steven Van Gucht van Sciensano, “maar bij ons is dat niet aan de orde.”

“Anale staalnames zijn wetenschappelijk verantwoord,” zeggen Chinese dokters. “Herstellende patiënten die negatieve neus- en keeluitstrijkjes afleveren, kunnen toch nog positief testen in hun lagere spijsverteringskanaal.” 

Om de kans van besmetting zo laag mogelijk te houden, moeten daarom mensen in China in quarantaine blijven zolang er sporen van het virus in de uitwerpselen terug te vinden zijn.

Covid is een virus van de luchtwegen

“De kennis dat we restanten van het virus vinden in onze ontlasting is niet nieuw,” zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano, de overheidsinstelling voor volksgezondheid. 

“Daarom hebben we trouwens, in het begin van de epidemie nog geadviseerd om naast een goede handhygiëne het deksel van WC-pot dicht te doen bij het doorspoelen. Maar tot hiertoe is er in de wetenschap geen enkel geval bekend van mensen die mekaar via uitwerpselen met Covid-19 besmet hebben. Covid-19 is trouwens een respiratoir virus, een virus dat vooral huishoudt in onze luchtwegen. De PCR-testen die wij doen in neus en keel zijn ook zeer betrouwbaar.”

Nul-risico

Chinese artsen die de tests uitvoeren, zeggen dat de methode zinvol is voor geselecteerde groepen, zoals quarantainecentra. Patiënten die de test ondergaan, moeten een monster (laten) nemen van hun ontlasting of een uitstrijkje maken door een wattenstaafje drie tot vijf centimeter in het rectum te steken.

"In de Chinese context, kan ik dat begrijpen," zegt Van Gucht. “De Chinezen zitten in de relatief comfortabele situatie dat ze het virus onder controle hebben. Alvast zo lijkt het. De Chinese overheid heeft in het verleden al getoond dat ze bereid is om draconische maatregelen te nemen. Ook dit past daarin: de Chinezen gaan voor nul-risico. Ze proberen uit te sluiten dat iemand die uit quarantaine komt, het virus nog zou doorgeven. Bij ons is dat niet aan de orde. Bij ons is er van anale staalnames geen sprake."

Bezorgd over Chinees nieuwjaar

De aankondiging dat de Chinese overheid mensen op corona gaat testen met anale uitstrijkjes, leidt zelfs op Chinese social media tot discussie en verontwaardiging. Dat blijkt op Weibo, het Chinese platform voor sociale media. In een Weibo-peiling zegt 80 procent van de ondervraagden dat ze de methode niet kan accepteren.

De Chinese overheid van haar kant maakt zich zorgen om het Chinese nieuwjaar dat er volgende maand aankomt. Dat is de periode dat Chinezen massaal reizen. En met het reizen dreigt ook het virus mee te reizen. Net dat wil de Chinese overheid zoveel mogelijk voorkomen. 

Meest gelezen