Videospeler inladen...

Kids with Buns, Ramkot en The Haunted Youth: maak kennis met De Nieuwe Lichting 2021 van Studio Brussel

De luisteraars van Studio Brussel hebben hun "Nieuwe Lichting 2021" gekozen. De drie jonge artiesten Kids With Buns, Ramkot en The Haunted Youth zijn als winnaars uit de bus gekomen. Voor de talentenjacht met nieuw muzikaal talent van eigen bodem hebben meer dan 850 artiesten zich ingeschreven. Kids with Buns, Ramkot en The Haunted Youth konden tijdens de stemweek met 9 finalisten de meeste luisteraars van Studio Brussel overtuigen. Ze winnen onder andere airplay op de radiozender. Ontdek hier meer over het meisjesduo uit Sint-Niklaas, de band uit Gent en een jong talent uit Alken.

Studio Brussel stelt sinds 2013 elk jaar een nieuwe lichting artiesten voor: telkens drie jonge en beloftevolle bands die wel eens potten zouden kunnen breken in de Belgische muziekwereld. Dat "De Nieuwe Lichting" een mooi opstapje kan betekenen voor een beloftevolle carrière bewijzen onder andere eerdere winnaars als Brihang, Tamino, Portland en SONS.

Dit jaar hebben 850 beginnende artiesten zich ingeschreven voor "De Nieuwe Lichting". Daaruit selecteerde Studio Brussel met de hulp van een professionele jury, bestaande uit StuBru-presentatrice Black Mamba, Jeroen De Pessemier (The Subs), Thibault Christiaensen (Equal Idiots) en Michael Ilegems (Knack Focus) negen finalisten. 

De luisteraars van Studio Brussel hebben daarna een week kunnen stemmen op hun favorieten. Dat zijn Kids with Buns, Ramkot en The Haunted Youth geworden: gitaarmuziek boven dit jaar. De drie artiesten zijn uitgeroepen tot "De Nieuwe Lichting 2021" in een coronaveilige uitzending in Trix in Antwerpen, die te volgen was op de radio en in de app van Studio Brussel. Zij winnen naast airplay op Studio Brussel, een cover van Knack Focus, professionele begeleiding op maat in concertzaal Trix en een jaar lang advies van sectororganisatie VI.BE.

Kids with Buns: duo uit Sint-Niklaas

De eerste winnaar is Kids with Buns, de indieband rond Marie (21) en Amber (19) uit Sint-Niklaas, die sinds 1,5 jaar bestaat. Hun nummer "Bad grades" is letterlijk het eerste liedje dat ze samen geschreven hebben. Het gaat volgens Amber over "jezelf niet thuis voelen in een bepaalde situatie, en ook niet begrepen worden". Kids with Buns klinkt dromerig, en wil naar eigen zeggen zo veel mogelijk halen uit twee gitaren (één elektrische en één akoestische) en twee stemmen. Zelf zijn Marie en Amber vooral fan van Ben Howard en Phoebe Bridgers.

Volgens de jury van De Nieuwe Lichting "lijken Marie en Amber geschoold in de indiesound die ons al tokkelend naar een heerlijk dromenland leidt. De jury wil zich met veel plezier wat vaker laven aan het unieke en diepe stemgeluid van Marie."

Bekijk: Kids with Buns ontdekt dat ze een van de drie winnaars van De Nieuwe Lichting 2021 zijn:

Videospeler inladen...

Ramkot: trio uit Gent

Ook de tweede winnaar is afkomstig uit Oost-Vlaanderen, en meer bepaald uit Gent. Ramkot tekent met hun nummer "Red" voor wat ze zelf "ramrock" noemen. Verwacht: stevige gitaren, en heel aanwezige baslijn, en een eerder hese zangstem, met een bijzonder groot bereik (wat bij momenten aan Ruben Block van Triggerfinger doet denken). Indringende muziek, zoals ook Royal Blood (zij weliswaar als duo, red.) ze in kleine bezetting produceert.

"De Gentenaars vielen de jurybeluistering binnen met een song die bouwt op een coole groove, maar nooit verveelt door de onverwachte tempowissellingen. Verwacht het onverwachte, zou een concurrerende krant schrijven, onze jury houdt het bij: dansen maar!", aldus de jury van De Nieuwe Lichting.

Bekijk: Ramkot ontdekt dat ze een van de drie winnaars van De Nieuwe Lichting 2021 zijn:

Videospeler inladen...

The Haunted Youth: project uit Alken

De derde winnaar komt uit Limburg: Joachim uit Alken staat met zijn project "The Haunted Youth" voor een vleugje mysterie. Zijn nummer "Teenage rebel" drijft even hard op een melancholische gitaarriff als op een dansbaar en indringend synthesiserritme. De energieke zang in de strofes klinkt bij momenten als MGMT, de refreinen doen denken aan Tame Impala. Op die manier vermengt "The Haunted Youth" twee stijlen op een bijzonder natuurlijke manier.

Het juryrapport van De Nieuwe Lichting klinkt als volgt: "De gasten van The Haunted Youth weten als geen ander dat je soms weinig nodig hebt om een topnummer te maken. De jury maakt dan ook een diepe buiging (én een zonnegroet) voor de heerlijke sfeer en het riedeltje dat niet meer uit het hoofd te krijgen is."

Bekijk: The Haunted Youth ontdekt dat ze een van de drie winnaars van De Nieuwe Lichting 2021 zijn:

Videospeler inladen...

Meest gelezen