Radio 2

"Een professor onderzocht de pony's, ze waren gezond", eigenaar van ponycarrousel ontgoocheld over Vlaams verbod op kermispony's

Victor De Bel is niet gelukkig met het Vlaams verbod op ponycarrousels. Gisteren keurde het Vlaams Parlement een beslissing van de Vlaamse regering goed waardoor kermispony's vanaf 2023 niet meer in Vlaanderen toegelaten zijn. De Bel komt uit een familie uit de buurt van Brussel die vier generaties lang met een ponycarrousel op de kermis stond. 

De voorbije jaren waren al erg moeilijk voor Victor De Bel. Het Brusselse Gewest verbood eerder al het gebruik van ponycarrousels op kermissen.  In Vlaanderen waren er veel burgemeesters die beslisten dat pony's niet meer welkom waren op de kermis in hun gemeente. En vorig jaar kwam daar dan nog de coronacrisis bij.  Enkele jaren geleden deed De Bel op vraag van de overheid nog investeringen om het welzijn van de pony's  te verbeteren. "Nu, nadat wij kosten hebben gemaakt, komt er een verbod." 

Gezond

De Bel gaat niet akkoord met het Vlaams verbod. Hij zegt dat zijn dieren goed worden behandeld en beweert dat ze niet lijden door op de kermis te staan. "We hebben een tijd geleden zo'n 25 pony's van verschillende leeftijden door een  Gentse professor laten onderzoeken. De professor concludeerde dat de dieren niets mankeerden. Ze waren gezond."

Denken als een pony

Victor De Bel vindt dat de mensen te veel denken als mens. Hij zegt dat we ons moeten proberen te verplaatsen in het hoofd van een pony. "Als een pony de stal verlaat en modder ziet dan gaat hij zich in die modder wentelen. Een mens zou dat niet doen." De Bel is ervan overtuigd dat kermispony's een goed leven leiden. "Een paard dat op de kermis staat is heel zijn leven bij zijn makkers. Het staat meer buiten dan dat het moet werken. En in de winter moet het vier, vijf maanden niets doen."

Mooie, plezante tijd

De Bel zal de kermissfeer missen. "We doen dat al vier generaties lang in onze familie. Het waren plezante momenten op de kermis. Je staat tussen de mensen en de mensen die naar de kermis komen zijn meestal vrolijk. Af en toe brengt iemand een worteltje mee voor de pony's. En zo'n ponycarrousel is de ideale attractie voor kinderen met een beperking. De meeste kermisattracties zijn niet geschikt voor hen."

Meest gelezen