Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Facebook sluit 2020 af met 11 miljard dollar winst

Facebook heeft in het laatste kwartaal van 2020 meer dan 28 miljard dollar (23 miljard euro) aan inkomsten binnengehaald, voornamelijk uit reclame. Zo komt het techbedrijf uit op 11,22 miljard dollar (ruim 9 miljard euro) nettowinst, een stijging van 53 procent tegenover het jaar voordien.

De inkomsten van Facebook bestaan voor het overgrote deel uit geld dat adverteerders betalen om te adverteren op sociale netwerken Facebook en Instagram. Dankzij stijgende reclame-inkomsten in het slotkwartaal behaalde het techbedrijf vorig jaar een omzet van net geen 86 miljard dollar, een stijging van 22 procent ten opzichte van 2019. Topman Mark Zuckerberg spreekt dan ook van een "sterk slot van het jaar".

Facebook had in het begin van het jaar nog last van tegenwind toen adverteerders in hun budget sneden toen de coronacrisis toesloeg. In de zomer was er bovendien een adverteerdersboycot van bedrijven die vonden dat Facebook te weinig deed om ongelijkheid en extremisme tegen te gaan. Tegelijkertijd logden gebruikers vaker en langer in tijdens de coronapandemie.

De socialenetwerksite voorspelt in 2021 meer tegenwind door een update van Apples besturingssysteem iOS. In de toekomstige update maakt Apple het verplicht voor gebruikers om toestemming aan apps te geven als die gerichte reclame willen aanbieden op basis van gegevens als locatie en interesses. Dat kan de inkomsten van Facebook al vanaf het eerste kwartaal drukken.

Topman Mark Zuckerberg liet ook weten dat Facebook gaat stoppen met het aanbevelen van activistische en politieke groepen aan gebruikers. In de Verenigde Staten werd die maatregel afgelopen najaar al genomen vanwege de toegenomen politieke spanningen rond de presidentsverkiezingen.

Na een jaar waarin Facebook worstelde met het bestrijden van desinformatie en problematische - vooral racistische -  inhoud, zegt Facebook zich meer te willen concentreren op "positieve" groepen.

Meest gelezen