Radio 2

Het Damberd in Gent legt de boeken neer: "Iconisch café, zelfs gekend bij jazzmuzikanten uit New York" 

Het bekende café Het Damberd op de Gentse Korenmarkt heeft de boeken neergelegd. Er is een curator aangesteld en de inboedel is al geïnventariseerd. De eigenaar van het café, brouwerij Haacht, is op zoek naar een overnemer. Dat zelfs zo'n grote naam op een topplek in de stad over de kop kan gaan, geeft aan dat de horeca het bijzonder moeilijk heeft.

Grote affiches aan de ramen van het café kondigen het faillissement aan. De zaak is over te nemen. Brouwerij Haacht heeft het pand in eigendom en zegt dat er heel wat interesse is om de zaak verder te zetten. Het zal kwestie zijn van iemand te vinden die de ziel van Het Damberd weer kan doen opleven.

Sluiting van Damberd weekt heel wat reacties los

Het aangekondigde faillissement maakt alleszins heel wat los bij klanten en ex-klanten. Op sociale media verschijnen heel wat reacties. "Damberd failliet. Mijn puberhart bloedt. Als er een overnemer komt, hoop ik dat de naam, het interieur en de muziek blijft. En de yoghurt in een flesje", schrijft iemand op Twitter. Ook filosoof Ignaas Devisch heeft blijkbaar heel wat uren in Het Damberd doorgebracht: "Dit maakt me erg triest. Als student maar ook daarna talloze mooie concerten meegemaakt, nachtelijke discussies gevoerd en geleerd om naar Jazz te luisteren. Hopelijk wordt een overnemer gevonden", reageert hij.

Uit het archief: Bluesmuzikant Roland over het Damberd: "Ik denk dat ik hier wel een paar keer wakker geworden ben" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Kenneth Van Dael baat nu een Mexicaanse burritobar uit in Gent, maar zijn eerste stappen als jonge kerel in de horeca zette hij in Het Damberd. "Een echte studentenjob kon je het niet noemen, meer ik die te vroeg van school ben weggegaan en in Het Damberd mijn horecacarrière ben gestart", vertelt Kenneth op Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Ik was een jong manneke dat niets van de wereld kende en meteen terechtkwam in het bruinste café van Gent. Ik wist niets van muziek. Ik heb dààr leren bas spelen, jazz spelen". Zelfs als kind heeft hij herinneringen aan Het Damberd. "Ik weet nog dat ik daar ging met mijn papa en er mijn eerste yoghurtje met een rietje heb gedronken."

Die sfeer, die ambiance, die volle terrassen, dat waren prachtige tijden. Ongelofelijk dat dat nu gedaan is

Kenneth Van Dael, Gentse horecacollega

De stopzetting van Het Damberd raakt Kenneth heel hard: "Dat doet pijn aan het hart. Dat is een icoon dat weg is. Pol en Willem, de oorspronkelijke opstarters van Het Damberd, dat waren figuren waar ik naar opkeek. Pol was een contrabasspeler, Willem was een Nederlander -  eigenlijk een wereldreiziger - die alles wist. Als jonge man leerde je daar zo veel van cultuur, muziek en kunst. Dat heeft voor mij een wereld doen opengaan."

"Dit is vreselijk voor Gent", gaat Kenneth verder, "De Korenmarkt, dat was Het Damberd. Had je 10 of 20 jaar geleden gezegd dat dat café ooit zou sluiten, niemand had je geloofd. Dat ging "forever" zijn, dat kon niet. Zelfs jazzmuzikanten uit New York kennen Het Damberd. Op dinsdagen werden daar concerten georganiseerd die begonnen om 9 uur 's avonds en pas stopten om 6 uur 's morgens. Die sfeer, die ambiance, die volle terrassen, dat waren prachtige tijden. Dat dat nu gedaan is... 't Is ongelofelijk."

(Lees verder onder foto)

Bas Bogaerts voor Visit Gent

Is dit de voorbode van een vloed aan faillissementen in de horeca?

Het Damberd is een café met een naam als een klok. Maar zelfs de grootste namen hebben het moeilijk door de verplichte sluiting van de horeca in de strijd tegen corona. Tim Joiris, voorzitter van Horeca Oost-Vlaanderen, vreest voor de toekomst: "Het Damberd is een icoon voor Gent, op een heel drukke plaats. Het moet voor anderen nog veel moeilijker zijn. De berichten die wij soms krijgen zijn echt schrijnend. Ik krijg heel regelmatig telefoontjes van mensen die mij zeggen dat ze dit misschien nog een maand of 3 kunnen volhouden... En het probleem is dat ik die mensen geen perspectief kan bieden."

Mensen zeggen mij dat ze dit nog maar een maand of 3 kunnen volhouden, en ik kan ze geen perspectief bieden

Tim Joiris, voorzitter Horeca Oost-Vlaanderen

"Het wordt ook hoe langer hoe erger. De mensen zien het steeds minder zitten. Ze zijn ook al heel lang gesloten en zien geen licht aan het einde van de tunnel. Het wordt erger met de dag eigenlijk", gaat Joiris verder. "Dit is trouwens ook geen uitsluitend Gents verhaal. Je hoort hetzelfde in Aalst, Dendermonde, ik krijg berichten uit Oudenaarde, dit speelt overal".

De steunmaatregelen van de overheid zijn goed, vindt Tim Joiris, maar onvoldoende voor zo'n lange periode. "We krijgen nu 10 procent van onze omzet, maar dat is voor de lange termijn onvoldoende. Dat percentage zou naar omhoog moeten".

kasto80

Meest gelezen