Videospeler inladen...

WHO-team kan na 2 weken quarantaine beginnen aan onderzoek naar oorsprong coronavirus in Wuhan 

Het internationaal onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan na twee weken quarantaine beginnen aan veldonderzoek naar de oorsprong van het coronavirus in de Chinese stad Wuhan. De WHO-delegatie heeft vanmorgen het quarantainehotel verlaten, maar het is nog onduidelijk waar ze hun onderzoek precies zullen starten.

Begin januari besloot China om dan toch experten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toe te laten om op zoek te gaan naar de oorsprong van het coronavirus. China stond lang wantrouwig tegenover het idee om buitenlandse wetenschappers te ontvangen, maar keurde de visa-aanvragen van de experten uiteindelijk toch goed.

Twee weken geleden arriveerde het 13-koppige, internationale onderzoeksteam in Wuhan, de stad in de Chinese provincie Hubei, waar het coronavirus voor het eerst opdook. Het team moest onmiddellijk twee weken in quarantaine in een hotel. Die quarantaineperiode is nu afgelopen en dus kan het WHO-team meer dan een jaar na de uitbraak van de corona-epidemie aan het onderzoek beginnen.

De Britse zoöloog Peter Daszak maakt deel uit van het team en kondigde het einde van zijn quarantaine aan via Twitter: "Dag 14 van onze quarantaine in Wuhan!! Op naar de volgende fase van ons werk", zo klonk het.

Ook de Nederlandse viroloog Marion Koopmans maakt deel uit van de WHO-delegatie en liet via Twitter weten dat ze het quarantainehotel heeft verlaten.

Op zoek naar de "oorspong van het virus"

Het is nog onduidelijk waar de experten van start zullen gaan met hun onderzoek. Vermoedelijk zullen ze locaties bezoeken die verband houden met de corona-uitbraak in Wuhan, zoals de markt die gelinkt wordt aan de eerste besmettingen. Het team zal waarschijnlijk ook in gesprek gaan met patiënten, dokters en andere wetenschappers in de stad.

"We weten al dat de markt in Wuhan waarschijnlijk een superverspreidings-event is geweest, maar niet per se het begin", vertelt de Nederlandse viroloog die deel uitmaakt van de WHO-delegatie Marion Koopmans aan Radio 1. Het team zal daarom proberen om stap voor stap de vroegste gevallen te traceren.

Mogelijk ontdekt de missie een tussengastheer

Hans Kluge, directeur Europa bij de WHO

Directeur Europa bij de Wereldgezondheidsorganisatie Hans Kluge vertelt in "De ochtend" op Radio 1 dat het expertenteam tijdens de quarantaine al digitaal contact had met Chinese collega's om een gezamenlijk werkplan op te stellen. "De missie onderzoekt de oorsprong van het virus", legt Kluge uit. "Maar dat wil niet noodzakelijk zeggen dat ze die zullen vinden". Het is ook mogelijk dat het team een "tussengastheer" op het spoor komt.

Kluge dringt er nu op aan de wetenschappers de ruimte te geven om het onderzoek te voeren. "Er zal een goed rapport verschijnen als de missie afgerond is."

Beluister hier het gesprek met Hans Kluge, directeur Europa bij de WHO, in "De ochtend" op Radio 1.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen