Koning Filip verheugd over nieuwe regeringsploeg: "Deze regering is resultaat van ons democratisch proces"

In zijn traditionele toespraak tot de zogenoemde gestelde lichamen - de verzamelnaam voor iedereen die in een verantwoordelijke positie is aangesteld - prijst koning Filip zich gelukkig met de cruciale rol die ons land speelt bij de strijd tegen het coronavirus. Opvallend is ook dat hij opgetogen is met de nieuwe federale regering, die ons land bestuurt sinds oktober. Hij noemt die regering "het resultaat van ons democratisch proces". 

Door de coronapandemie dit jaar geen traditionele nieuwjaarsreceptie met toespraken op het koninklijk paleis, maar digitale toespraken van de koning en de premier tot de gestelde lichamen. En die coronapandemie kwam ook aan bod in die toespraken.

Ons land ligt inderdaad in het middelpunt van de vaccinatiecampagnes zowat overal ter wereld

Koning Filip

"Buitenlandse gesprekspartners bedanken en feliciteren mij voor de cruciale rol van België in de strijd tegen het coronavirus", aldus koning Filip. "Ons land ligt inderdaad in het middelpunt van de vaccinatiecampagnes zowat overal ter wereld, dankzij onze bijdrage tot het ontwikkelen, het produceren en het verdelen van de coronavaccins." 

Volgens de koning is de cruciale rol geen toeval, maar het gevolg van een visie en een strategie op de lange termijn. "Dit is ook het resultaat van een buitengewone samenwerking tussen overheden en universiteiten, tussen de openbare sector en de industrie. We mogen daar fier op zijn."

Bekijk hieronder de toespraak van koning Filip en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Deze regering is het resultaat van ons democratisch proces

Koning Filip

Aan het begin van zijn toespraak verwees de koning naar de moeizame formatie. "Sinds een viertal maanden wordt het land federaal bestuurd door een volwaardige regering. Deze regering is het resultaat van ons democratisch proces. Met veel geduld is een lange weg afgelegd om uiteenlopende maatschappelijke visies te verenigen rond een gemeenschappelijk project. Nu staat er een stevige ploeg – en daar kunnen we ons alleen maar over verheugen." 

De koning zegt hier met zoveel woorden dat de uitspraken van een aantal Vlaams-nationalistische politici niet kloppen dat de regering-De Croo niet legitiem is in Vlaanderen omdat ze niet kan steunen op een parlementaire meerderheid aan Vlaamse kant.

Het worden nog moeilijke weken en maanden, maar nu we al zo ver zijn gekomen mogen we niet lossen

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

In zijn toespraak verwees premier Alexander De Croo naar de coronacrisis die we met ons allen doorstaan. "Het is inderdaad een afmattende strijd, op het bittere af, maar het is een strijd die we móeten winnen", aldus De Croo. "Het worden nog moeilijke weken en maanden, maar nu we al zo ver zijn gekomen mogen we niet lossen."

Kracht en weerbaarheid moeten ons leiden om uit de crisis te raken, vindt de premier. 

Ons land, met zijn open economie en solide industriële basis, moet deze revoluties mee vormgeven

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Vooruitkijken is de boodschap. "Dat doen we door de omslag te maken naar een samenleving en een economie die duurzamer en digitaler zijn. Want dáár ligt de welvaart van de toekomst: in nieuwe sectoren die volop ontluiken en in oude sectoren die zichzelf heruitvinden."

Premier De Croo denkt bijvoorbeeld aan de automobielsector, die innoveert en zich inschakelt in de evolutie naar meer duurzaamheid. "Ons land, met zijn open economie en solide industriële basis, moet deze revoluties mee vormgeven."

Bekijk hieronder de toespraak van premier De Croo:

Videospeler inladen...

Meest gelezen