Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Libanon begraaft dode van de rellen van afgelopen nacht, onvrede over coronamaatregelen en armoede explodeert

Al de hele week wordt er 's nachts betoogd en zijn er rellen in Tripoli, de tweede stad van Libanon. Vannacht is een man doodgeschoten en dat kan de woede van de betogers nog verder aanjagen. Het protest brak begin deze week uit als een explosie van lang opgestapeld ongenoegen over de coronamaatregelen, de economische malaise en de armoede.

Er was menigte opgedaagd voor de begrafenis van een 30-jarige man die vannacht is doodgeschoten tijdens rellen. Volgens getuigen heeft de oproerpolitie met scherp geschoten op de betogers toen die overheidsgebouwen bestormden. De lokale overheid wil niet bevestigen dat er met echte kogels is geschoten, maar ontkent het ook niet.

Er is armoede, miserie, een lockdown en er is geen werk; de politici zijn ons probleem

Een van de betogers in Tripoli

Sinds begin deze week zijn er elke nacht protesten en ongeregelheden in Tripoli, een belangrijke havenstad in het noorden van het land en de tweede stad van het land na Beiroet. Daarbij zijn honderden gewonden gevallen, waarvan sommigen ernstig. Het geweld komt van twee kanten: de politie gebruikt traangas en rubberkogels nu blijkbaar ook scherpe munitie, maar de betogers trekken ook een spoor van verwoesting met brandstichtingen, plunderingen en er wordt gegooid met molotov cocktails. Volgens de politie hebben de betogers vannacht ook met handgranaten gegooid.

De betogers zijn woedend over de strikte lockdown die het dagelijks leven aan banden legt, maar het ongenoegen zit veel dieper. De lockdown treft vooral de arme bevolking en die is erg groot in Libanon. Zowat de helft van de bevolking zou onder de armoedegrens leven. De economie en de munt storten al maanden in elkaar, ook zonder coronavirus. Er is armoede, een hoge werkloosheid en geen perspectief op verbetering. Libanon staat ook bol van de corruptie, iets waar zowat alle partijen en machthebbers gretig aan meedoen. Ook dat verklaart de woede bij de bevolking. 

Dat neemt niet weg dat de coronamaatregelen nodig zijn. De ziekenhuizen kunnen de toevloed aan coronapatiënten niet meer aan en Libanon is een van de meest getroffen landen in het Midden-Oosten. De financiële crisis en de corruptie hebben de financiering van de medische sector ook fors ondergraven. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen