ddp images

Liveblog - Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke: "Onzekerheid over AstraZeneca weegt op vaccinatieplanning"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) geeft toe dat de onduidelijkheid rond de levering van de vaccins van AstraZeneca de vaccinatiecampagne bemoeilijkt. Er worden nog altijd meer mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis: het zijn er nu 127 per dag, een lichte stijging met 3 procent tegenover de week ervoor. Volg het coronanieuws in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Marc Van Ranst over werking AstraZeneca: "Op basis van huidige gegevens staat vast dat AstraZeneca onvoldoende bescherming biedt bij 65-plussers"

Morgen beslist het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA of en hoe het vaccin van AstraZeneca kan worden gebruikt. Het Duitse vaccinatie-instituut heeft vandaag al aangekondigd dat het vaccin van AstraZeneca niet zal ingezet worden bij 65-plussers. Volgens viroloog Marc Van Ranst is dat een logische beslissing. 

"Er zijn onvoldoende gegevens over de werking van AstraZeneca bij 65-plussers. Ik hoop dat het Europese geneesmiddelenagentschap EMA morgen zal beslissen op basis van meer gegevens, maar ik ben er niet zeker van dat die er zijn", zegt Marc Van Ranst in "Terzake".

Er zijn enkel resultaten bekend van een studie naar de werking van AstraZeneca uit december vorig jaar. "Het feit dat het Duitse vaccininstituut het vaccin niet gaat toelaten voor 65-plussers, dat wijst er op dat er wellicht niet veel andere gegevens zijn over veel bescherming voor 65-plussers. Het Duitse agentschap voor de vaccins is een heel gerespecteerd onderzoekscentrum en die gaan niet over een nacht ijs."

"Gebaseerd op de gegevens van december vorig jaar die we hebben kunnen inkijken, staat het vrij vast dat AstraZeneca niet voldoende bescherming biedt bij 65-plussers. Het probleem is dat bij het onderzoek naar de werking van het vaccin er voldoende duizenden mensen jonger dan 65 jaar zijn opgevolgd, maar er slechts paar honderd 65-plussers zijn getest. Dan is het heel moeilijk om te zien wat het verschil is tussen de vaccingroep en de mensen die een placebo hebben gekregen qua aantal besmettingen. Dan kan je niet over een bescherming gaan spreken of dat deftig berekenen."

In het Verenigd Koninkrijk zijn al veel 65-plussers gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca. "Het zal nooit slechter zijn dan geen vaccin te krijgen, maar dat gaan we pas achteraf te weten komen wat de beschermingsgraad is. Met de cijfers die we nu hebben, kan je het AstraZeneca-vaccin niet inzetten bij 65-plussers. Dat wil niet zeggen dat het onbruikbaar vaccin is. Voor mensen onder de 65 jaar is het een respectabel vaccin. Het biedt een bescherming van 70 procent."

Lees het volledige artikel hier:

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke: "Onzekerheid over AstraZeneca weegt op vaccinatieplanning"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) geeft toe dat de onduidelijkheid rond de levering van de vaccins van AstraZeneca de vaccinatiecampagne bemoeilijkt. “De vaccinatiecampagne loopt niet in het honderd”, zegt hij in “Villa Politica”, maar ze zal wel vertraging oplopen.

Vandenbroucke wijst erop dat tot nu toe 247.000 mensen een eerste prik hebben gekregen. “Maar er is onzekerheid over de vaccins van AstraZeneca, en die onzekerheid weegt op de planning.”

“Als we minder vaccins krijgen, gaan we minder snel vooruit en dat is zeer slecht nieuws”, aldus Vandenbroucke. Maar er is ook goed nieuws: “Het goede nieuws is dat we vanaf april-mei veel meer Pfizer-vaccins gaan krijgen.” Maar toegegeven, voor februari-maart ziet het er momenteel minder goed uit.

Bekijk het gesprek met minister Vandenbroucke uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

We hoopten in februari en maart 1,5 miljoen dosissen van het vaccin van AstraZeneca te kunnen inzetten, als we de helft krijgen, is dat bijzonder vervelend

"Het punt is niet dat we ze niet zouden krijgen, maar het gaat om de snelheid van levering. Dat is cruciaal omdat we in februari en maart hoopten te kunnen beginnen met 1,5 miljoen dosissen AstraZeneca. Als we maar de helft van de dosissen krijgen, dan start je trager op en dat is bijzonder vervelend. Het is een race tegen de tijd", voegt Vandenbroucke daar aan toe in "Het Journaal".

Vandenbroucke steunt de Europese Commissie in haar vraag om meer duidelijkheid te krijgen van AstraZeneca. “Tegenover honderden miljoenen subsidies en steun – belastinggeld van mensen – staat de eis dat ze duidelijk zouden zijn.”

Volgens de minister is er niet alleen onduidelijkheid over het aantal vaccins dat AstraZeneca precies gaat leveren, maar ook over de werkzaamheid van het vaccin bij 65-plussers. Het is net de bedoeling om dit vaccin toe te dienen bij 65-plussers en mensen uit de eerste lijn in de gezondheidszorg. Over die werkzaamheid van het vaccin komt er misschien morgen meer duidelijkheid van het Europese Geneesmiddelenagentschap, dat het vaccin nog moet goedkeuren.

Bekijk hier het gesprek met minister Vandenbroucke uit "Villa Politica" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Huidige maatregelen zijn even effectief voor Britse variant van het coronavirus

Minister Vandenbroucke reageert in "Het Journaal" ook over het nieuwe rapport over de oprukkende Britse variant van het coronavirus. Voor het einde van die Britse variant verantwoordelijk zijn voor 90 procent van alle nieuwe besmettingen in ons land. De variant is 65 procent meer besmettelijk dan het klassieke coronavirus.

"Als je gaten in je verdedigingsmuur hebt, betaal je daar met dit soort varianten zoals de extra besmettelijke Britse variant de tol voor. Als je geen gaten in de verdedigingsmuur hebt, dan komt ook deze variant er niet door. De bestaande maatregelen zijn even effectief tegen de Britse variant. Het komt er op aan om de maatregelen strak vol te houden. Voor de rest moeten we elke dag naar de cijfers kijken en er moet nog meer getest worden." 

Vaccin van Novavax is voor 89 procent doeltreffend, blijkt uit klinische studies

Uit klinische studies blijkt dat het coronavaccin van het farmabedrijf Novavax voor 89,3 procent doeltreffend is. Dat meldt het Amerikaanse bedrijf donderdag in een mededeling. Aan de laatste fase van de vaccinstudie namen meer dan 15.000 mensen deel.

"NVX-CoV2373 heeft het potentieel om een belangrijke rol te spelen in deze wereldwijde gezondheidscrisis", stelt CEO van Novavax Stanley Erck. Het vaccin lijkt wel minder doeltreffend voor de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus, die veel besmettelijker is.   De vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech hebben een effectiviteit van meer dan 90 procent.

De Europese Unie heeft geen bestelling geplaatst bij de Amerikaanse vaccinproducent Novavax.

Lees hier welke vaccins Europa heeft besteld:

Professor Hendrik Vos: "Europa voert druk op AstraZeneca op omdat het machtsmiddelen in handen heeft"

De Europese Commissie verdenkt vaccinproducent AstraZeneca ervan dat het vaccins die bestemd waren voor de Europese markt, doorverkocht heeft aan de Britten. Europa wil nu dat Astra Zeneca zijn leveringen aan het Verenigd Koninkrijk onderbreekt en die voorbehoudt voor de Europese Unie.

"Er is een gevoel dat het contract met AstraZeneca niet helemaal wordt nageleefd. De Europese Unie probeert de druk op te voeren. Dit is geen dossier dat je een paar weken aan diplomaten kan overlaten. Er staat zoveel op het spel dat de Commissie heeft beslist om het open te spelen en wellicht het gevoel heeft dat ze machtsmiddelen in handen heeft. Ik denk dat dit niet gebeurt vanuit een soort machteloosheid", zegt Hendrik Vos in "Het Journaal".

De Europese Commissie beslist morgen over een richtlijn die de nationale overheden zou toelaten om de export van vaccins uit de Unie streng te reguleren of zelfs te verbieden. "Er is nu dat dreigement om het vaccin van Pfizer dat in Puurs wordt geproduceerd, niet langer naar het Verenigd Koninkrijk te exporteren. Op die manier kan Europa druk zetten. Als AstraZeneca vanuit de Britse productiefaciliteiten geen vaccins in Europa levert, kunnen wij de export van de vaccins van Pfizer tegenhouden, is het gevoel", aldus Vos.

Videospeler inladen...

Amerikaanse president Biden vergroot toegang tot zorgverzekering

Meer Amerikanen krijgen toegang tot een zorgverzekering. De nieuwe Democratische president Joe Biden tekende een pakket maatregelen waarmee Amerikanen zich vanaf half februari gedurende drie maanden kunnen aanmelden voor een verzekering via "Obamacare", de Affordable Care Act (Wet betaalbare zorg) die onder de Republikeinse president Donald Trump flink was uitgehold. Normaal zijn de loketten maar zes weken geopend.

Onverzekerden en mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt tijdens de coronapandemie krijgen daarmee de kans een deel van hun zorgkosten terug te krijgen. Tijdens de verkiezingscampagne had Biden al beloofd de zorg toegankelijker en betaalbaarder te maken. Nu het coronavirus veel mensen ziek maakt, is dat volgens hem des te dringender.

De bedoeling is dat ook mensen met langdurige aandoeningen zich kunnen verzekeren. Verder zullen overheidsdiensten onderzoeken hoe Medicaid, een zorgverzekeringsprogramma van de overheid voor armen, toegankelijker kan worden. De president "gelooft dat iedere Amerikaan het recht heeft op de gemoedsrust die gepaard gaat met de wetenschap dat ze toegang hebben tot betaalbare en kwalitatieve gezondheidszorg", aldus het Witte Huis.

Minister Weyts mikt op paasvakantie voor terugkeer studenten op de campus

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) streeft ernaar om na de paasvakantie opnieuw studenten te ontvangen op de campus. Dat zei hij donderdag in het parlement na een vraag van Brecht Warnez (CD&V).

In het hoger onderwijs is afstandsonderwijs momenteel de norm. Maximaal 10 procent van de campuscapaciteit mag worden benut.

"Ik vind dat we moeten kunnen zeggen dat we elkaar dit academiejaar nog terugzien op de campus, en een mogelijk kantelmoment zit hem in de Paasvakantie. Dat is waar we op mikken", zei Weyts donderdag. Hij heeft het idee naar eigen zeggen al afgetoetst bij virologen, die weliswaar wat terughoudend reageren.

De minister wil ook nadenken over een zogenaamde "kotbubbel". 

Maatregel voor buitenschoolse activiteiten voor kinderen is "aanbeveling" in Ministerieel Besluit

De nieuwe maatregelen over de buitenschoolse activiteiten gaan in op 1 februari en dus niet dit weekend al. Dat meldt RTBF en dat is ook bevestigd aan onze redactie. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle had wel al gevraagd om de nieuwe maatregelen sowieso al vanaf dit weekend toe te passen, maar ze worden dus pas na het weekend formeel van kracht. 

De passage over "één activiteit per kind" staat voorlopig alleen als aanbeveling in het Ministerieel Besluit. Het argument is dat zoiets toch niet te controleren is.

Lockdownfeestje in Frans politiecommissariaat veroorzaakt ophef in Frankrijk

Er heeft een afscheidsfeestje plaatsgevonden zonder respect voor de geldende coronamaatregelen in het lokale politiecommissariaat van Aubervilliers, een gemeente ten noorden van Parijs. Dat heeft de politieprefectuur bevestigd.  

Op beelden die het Franse medium Loopsider deelde, is te zien hoe verschillende aanwezigen samen de Macarena dansten, zonder afstand te bewaren en zonder mondmaskers. Het zou gaan om een afscheidsfeestje voor een luitenant dat plaatsvond op 22 januari. 

Het commissariaat zou toestemming gegeven hebben voor een feestje “in beperkt gezelschap en met respect voor de sociale afstand”. Na het vertrek van de commissaris liep het feestje volgens Loopsider uit de hand en feestte een dertigtal aanwezigen tot drie uur ’s ochtends in een zaal waar maximum zes personen tegelijk aanwezig mochten zijn. 

Er is een administratief onderzoek bevolen  naar het incident en er zullen sancties getroffen worden tegen de aanwezigen, zo laat de politieprefectuur weten. In Frankrijk zijn strenge coronamaatregelen en een avondklok vanaf 18 uur van kracht. 

Meer dan 300 doden op 24 uur in Portugal

In Portugal zijn de afgelopen 24 uur 303 mensen gestorven aan COVID-19. Dat is een nieuw record voor het Zuid-Europese land. In het land met zijn 10 miljoen inwoners zijn nu 11.608 sterfgevallen geteld door het virus.

De Portugese regering heeft toegegeven dat de stijging van het aantal coronagevallen voor een "gigantische" druk zorgt op de ziekenhuizen.

De regering heeft beslist om vanaf vrijdag de grens te sluiten met Spanje. Ook in de eerste coronagolf werd die grens maandenlang gesloten. Niet-essentiële reizen worden verboden, zowel per vliegtuig, trein of met de auto.

Europa introduceert "donkerrode zones" in coronakaart

De Europese Commissie heeft "donkerrode zones" geïntroduceerd in de coronakaart. Het gaat om gebieden waar het coronavirus heel hard om zich heen grijp. Mensen die vanuit deze gebieden naar elders willen reizen zouden voor vertrek op een COVID-19-besmetting moeten worden getest en bij aankomst in een anderkleurige zone in quarantaine moeten.

Duitsland plant crisisoverleg met vaccinfabrikanten

De Duitse regering plant op maandag 1 februari een vaccinatietop, waarbij zowel de regering en de deelstaten als vertegenwoordigers van de vaccinfabrikanten zullen aanschuiven. Dat heeft een regeringswoordvoerder donderdag aangekondigd. De top komt er op het ogenblik dat de spanningen tussen de EU-lidstaten en de fabrikanten alsmaar hoger oplopen. 

Toch tempert Duits minister van Volksgezondheid Jens Spahn meteen de hoop dat de vaccinatiecampagne de komende weken aangezwengeld kan worden.

"Bondskanselier Angela Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten zijn overeengekomen om op 1 februari om 14 uur bijeen te komen voor een bespreking over de vaccins", klinkt het. De woordvoerder voegde er voorts aan toe dat ook vertegenwoordigers van de vaccinfabrikanten aanwezig zouden zijn.

AstraZeneca verdedigt doeltreffendheid vaccin bij 65-plussers

De farmaceutische groep AstraZeneca heeft donderdag de doeltreffendheid van zijn vaccin tegen het coronavirus bij 65-plussers opnieuw verdedigd. Ze deed dat nadat Duitsland vaccinatie met hun vaccin bij mensen ouder dan 65 jaar heeft afgeraden.

Boris Johnson, premier van het Verenigd Koninkrijk, waar het gebruik van het AstraZeneca-vaccin ook voor ouderen is goedgekeurd, benadrukte dat de Britse Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) het vaccin als "zeer goed en effectief" heeft bevonden en dat het "een hoge mate van bescherming" biedt.

Het onderzoek van de MHRA is gebaseerd op 11.600 proefpersonen, van wie er 660 65 jaar of ouder zijn. Dat is een kleine zes procent van alle proefpersonen. Van de 65-plussers die betrokken werden in de studies van het MHRA hebben tien proefpersonen COVID-19 gekregen: twee in de groep die het werkzame vaccin kreeg en acht in de groep die een placebo kregen toegediend.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft het vaccin nog niet goedgekeurd, hun advies wordt vrijdag verwacht.

Minister van Financiën Van Peteghem: “Banken moeten solidair zijn en maatschappelijke rol spelen”

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) is ontstemd over berichten dat banken zich vaak erg stug opstellen bij het verlenen van uitstel van betaling of het geven van een lening aan bedrijven die het moeilijk hebben door de coronacrisis. “Dit kan niet”, zei hij in de Kamer. “De banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen, solidair zijn en hun maatschappelijke rol spelen.”

Van Peteghem heeft over de kwestie al contact opgenomen met bankenfederatie Febelfin, om te zoeken naar oplossingen. Hij wijst op afspraken die in december zijn gemaakt om gezonde bedrijven door de crisis te helpen, maar voegt er meteen aan toe dat het geenszins de bedoeling kan zijn om zogenoemde zombiebedrijven in leven te houden.

Videospeler inladen...

Al 8 miljoen coronatests uitgevoerd in ons land

Sinds begin maart vorig werden er in ons land al meer dan 8 miljoen coronatests afgenomen. Dat blijkt uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

De laboratoria voerden tot en met 27 januari 6.957.358 testen uit. Het gaat dan om het nationaal referentiecentrum en de andere klinische laboratoria die testen uitvoeren. Sinds 10 april vorig jaar werden ook nog eens 1.078.381 testen uitgevoerd door het nationaal testingplatform voor de woonzorgcentra, andere residentiële collectiviteiten en triagecentra. Dat brengt het totaalaantal coronatests in ons land op 8.035.739.

Tussen 18 en 24 januari werden er in België gemiddeld ongeveer 44.100 tests per dag uitgevoerd, een stijging met 2 procent ten opzichte van een week eerder. De positiviteitsratio bedraagt 5,6 procent.

Ziekenhuizen wachten bang af hoe de situatie evolueert

Het personeel in de ziekenhuizen wacht met een bang hartje af hoe de situatie met het coronavirus de komende weken zal evolueren. Dat zegt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro. De vertraging van de vaccinatiecampagne doet de spanning ook extra oplopen.

"Ofwel zijn we aan het kabbelen in een heel lange staart van de tweede golf, ofwel zijn we rechtstreeks naar de derde golf aan het gaan", aldus Cloet.

In heel het land stijgen de cijfers al enkele dagen opnieuw en volgens Cloet is het momenteel nog heel onduidelijk hoe de situatie zal evolueren, mede omdat het afwachten is hoe de nieuwe varianten gaan evolueren. "Experts zeggen dat jonge mensen meer de vector zijn bij de Britse variant, maar we kennen vandaag nog niet het effect op de ouders en grootouders die zij misschien besmetten", zegt Cloet.

In Vlaanderen en Brussel blijft het aantal patiënten in de intensieve zorgen vooral in Antwerpen, Brussel, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen redelijk hoog.

Premier Alexander De Croo pleit voor "voorzichtigheid en rust"

Premier Alexander De Croo maant aan tot voorzichtigheid met betrekking tot de snel verspreidende mutanten van het coronavirus, maar ook tot rust in de communicatie. "Laten we ons beperken tot de zaken waar we feiten voor hebben", pleitte hij donderdag in de Kamer. 

De coronasituatie, met buitenlandse mutanten die zich aan een razend tempo lijken te verspreiden doorheen Europa is "zeer delicaat", gaf de premier aan. "Voorzichtigheid moet onze leidraad zijn", klonk het.

Zo hoedt De Croo zich nog altijd om kappers en andere contactberoepen groen licht te geven. "De enige manier is de absolute eerlijkheid: de niet-medische contactberoepen zijn de eerste prioriteit, maar zij kunnen ten vroegste op 13 februari heropenen als de cijfers verbeteren", herhaalde hij wat vorige week vrijdag is afgesproken in het Overlegcomité.

Tegelijkertijd moet er ook rust zijn in de communicatie, vindt de premier. "Laten we ons allemaal beperken tot de zaken waar we feiten voor hebben. De situatie in ons land is niet zo moeilijk als in veel andere ons omringende landen, en voorzichtigheid en rust zullen ons helpen om die voordelige situatie te kunnen behouden."

Meest gelezen