Ex-"De wereld draait door"-presentator Matthijs van Nieuwkerk presenteert nieuwe "Popquiz" op VTM

De Nederlandse presentator Matthijs van Nieuwkerk, bekend van "De wereld draait door", gaat dit voorjaar "Popquiz" presenteren op VTM. Het nieuwe tv-programma is het eerste dat Panenka, het productiehuis van tv-gezicht Tom Lenaerts en Kato Maes, maakt voor de commerciële zender. Bij de zoektocht naar een geschikte presentator stond van Nieuwkerk bovenaan het verlanglijstje.

VTM is op zoek naar kandidaten om deel te nemen aan “Popquiz”, een nieuw programma waarin twee duo’s van muziekliefhebbers het tegen elkaar opnemen. Een gezicht om het programma te presenteren heeft de commerciële zender al gevonden: de Nederlander Matthijs van Nieuwkerk wordt quizmaster van dienst.

U kan Van Nieuwkerk kennen als de razendsnelle presentator van de razend populaire tv-talkshow “De wereld draait door”, die tot vorig jaar dagelijks te zien was bij de Nederlandse openbare omroep. Sinds vorige week presenteert hij het nieuwe zaterdagavondprogramma “Matthijs gaat door”. 

Feestdag

"Wie mij de laatste jaren een beetje gevolgd heeft, weet dat ik zonder muziek nauwelijks kan leven", zegt Van Nieuwkerk in een persbericht van VTM. "Het is ook geen geheim dat ik al lang droom van een Vlaams avontuur. Dus toen Tom (Lenaerts, red.) me vroeg of ik erover wilde nadenken om de Popquiz te presenteren, was dat een feestdag."

Van Nieuwkerk presenteert ook al bijna twintig jaar "Top 2000 à Go-Go", een muziekprogramma dat tussen Kerstmis en Nieuwjaar uitgezonden wordt. Daar komt nu dus een Belgisch muziekprogramma bij. 

Balkenendenorm

In Nederland is de afgelopen jaren heel wat te doen geweest over het salaris van Van Nieuwkerk. In 2017 verdiende hij 580.000 euro per jaar, vorig jaar was dit 363.000 euro. Maar sinds dit jaar is dat teruggeschroefd tot 209.000 euro

Dat komt door de Balkenendenorm, vernoemd naar voormalig premier Jan Peter Balkenende. Die regel bepaalt dat niemand bij de overheid, dus ook bij de publieke omroep, meer mag verdienen dan een minister. Aanvankelijk werden daar nog uitzonderingen op gemaakt, maar sinds dit jaar niet meer.

Meest gelezen