"Plant je eigen bos": meer subsidies voor wie zelf een bos plant

Tegen 2024 moet er in Vlaanderen 4.000 hectare extra bos zijn. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir rekent ook op hulp van particulieren, verenigingen en bedrijven om die doelstelling te bereiken. Daarom heeft ze de subsidies voor het aanplanten van een bos verhoogd en de criteria ruimer gemaakt.

Een eigen bos planten klinkt wellicht wat vreemd in de oren. Toch zijn er wel wat plaatsen die ervoor in aanmerking komen. Nee, wellicht niet je stadstuin. Maar misschien wel een iets ruimer gazon. Als je een lap grond van minstens 100 m² hebt, kan het misschien wel.

Een perceel bomen mag officieel een bos genoemd worden vanaf 100 m². Er zijn wel wat particulieren en bedrijven die dat in eigen bezit hebben. En Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) hoopt dat door de actie www.plantjeeigenbos.be er ook anderen zin krijgen om zo'n stuk grond te zoeken en te kopen.

De subsidies voor het creëren van bossen zijn daarom aangepast. Er zijn tegemoetkomingen voor gronden die men laat verbossen, voor plantgoed, voor de aankoop van gronden waarop dan een bos geplant wordt,... 

Simulator rekent het uit

Om de drempel zo laag mogelijk te maken, is er een subsidiesimulator gemaakt. Daarop kun je het perceel aanklikken en meteen zien hoeveel subsidie je zou kunnen krijgen. De aanvraag is ook vereenvoudigd.

De doelstelling is dus om 4.000 hectare nieuw bos te hebben tegen 2024 in Vlaanderen. Tegen 2030 zou dat in totaal zelfs 10.000 hectare moeten zijn. Op bosteller.be kun je volgen wat er telkens bij komt aan bos. Sinds oktober 2019 staat die teller op 121,6 hectare. Dat kan beter.

Meest gelezen