Videospeler inladen...

Modeketen E5 blijft in Vlaamse handen: doorstart met 90 procent van het personeel

Textielfamilie De Sutter wordt de nieuwe eigenaar van modeketen E5. De Vlaamse familie achter jeansfabrikant Ansi betaalt 2,5 miljoen euro en wil het volledige bedrijf een doorstart laten maken, met 90 procent van het personeel. “Wij geloven rotsvast in de slaagkansen van dit project. Wij willen dat het Vlaamse icoon E5 weer een succes wordt”, zegt topman Peter De Sutter.

Opluchting voor het personeel: modeketen E5 is gered. Na wekenlange onderhandelingen heeft de ondernemingsrechtbank van Dendermonde vanochtend beslist dat textielfamilie De Sutter het noodlijdende bedrijf mag overnemen. Naast De Sutter wilden ook de Colruyt Group en het Deense BTX de Vlaamse modeketen overnemen. 

De nieuwe eigenaars nemen 90 procent van het huidige personeel over, zowel in de 55 filialen in Vlaanderen als op de hoofdzetel in Sint-Niklaas. Van de 450 werknemers kunnen er dus zo'n 400 aan de slag blijven. Op termijn willen de nieuwe eigenaars weer op zoek naar een 50-tal nieuwe medewerkers. 

Jeans

De familie De Sutter, die achter jeansfabrikant Ansi in Aalter zit, betaalt 2,5 miljoen euro voor de overname en is van plan de komende 3 jaar nog eens 5 miljoen extra te investeren in E5. 

Er zal onder andere geïnvesteerd worden in de webshop en digitale marketing. Op termijn moet de webshop goed zijn voor 20 procent van de omzet van E5.

Lockdown

Pre-corona had het bedrijf het al moeilijk om het hoofd boven water te houden. Maar de eerste lockdown maakte het helemaal moeilijk. Door de verplichte sluiting van midden maart tot midden mei verloor E5 ongeveer 20 miljoen euro omzet, een kwart van zijn voorziene jaarlijkse verkoopcijfer. 

De toenmalige bedrijfsleiding zag zich door de zware financiële problemen genoodzaakt om in april een procedure voor een gerechtelijke reorganisatie op te starten en bescherming te vragen tegen zijn schuldeisers. In de zomer werd het bedrijf tijdelijk gered door een schuldherschikking.

Bescherming

In november kwam E5 echter opnieuw in de problemen doordat er geen vers geld werd gevonden. Na een ondernemingsraad vroeg het bedrijf een gerechtelijke reorganisatie aan en kreeg weer bescherming tegen schuldeisers, tot 31 januari. 

Intussen werden overnemers gezocht. Drie kandidaten dienden zich aan:  ­textielfamilie De Sutter, winkelgroep Colruyt en de Deense modegroep BTX. Uiteindelijk koos de ondernemingsrechtbank van Dendermonde voor het overnamebod van De Sutter. 

Meest gelezen