Oorzaak ontspoorde trein Weerde gekend: "Onzorgvuldigheid tijdens nachtelijke werkzaamheden"

De treinontsporing vanmorgen in Weerde is vermoedelijk het gevolg van werken aan het spoor die niet correct zijn uitgevoerd. In de nacht van woensdag op donderdag werden spoorstaven vernieuwd. De trein raakte een spoorstaaf die niet op een juiste manier zou geplaatst zijn tussen de treinsporen.

De ontsporing van de trein vanmorgen net buiten het station van Weerde bij Zemst, zou het gevolg zijn van een onzorgvuldigheid tijdens nachtelijke werkzaamheden aan het spoor. Daar werden voorbije nacht spoorstaven vernieuwd. “Volgens de eerste vaststellingen van ons intern onderzoek zou nu blijken dat de oude spoorstaven niet correct waren gestapeld tussen de treinsporen”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. “Die oude staven mogen in principe wel tussen de sporen gelegd worden, mits het correct stapelen ervan.”

We hopen dat het treinverkeer vrijdagochtend opnieuw normaal van start kan gaan 

Het was de eerste trein van de dag die één van de spoorstaven raakte en daardoor ontspoorde. De schade is groot. Een speciale werktrein moest de ontspoorde trein opnieuw op het spoor zetten en daarna wegtakelen. "Over een afstand van zo’n tweehonderd meter is er zichtbare schade”, zegt Baeken. “De bekabeling naast het spoor werd weggeschraapt, en ook een aantal klemmen zijn stuk. We hopen dat na een nachtje doorwerken het treinverkeer vrijdagochtend voor zes uur opnieuw normaal van start kan gaan.”

Stoptrein

In de trein zaten 15 passagiers, niemand raakte gewond. Maar je kan je natuurlijk wel afvragen of dit anders had kunnen aflopen. “Dat is uiteraard een hypothetische vraag. Het gaat hier wel om een stoptrein die nog maar net vertrokken was vanuit het Weerdse station en dus nog niet zoveel snelheid maakte.” De omstandigheden van het ongeval zullen in ieder geval verder onderzocht worden. 

Meest gelezen