Videospeler inladen...

Opnieuw massaprotesten tegen verstrengde abortuswet in tientallen Poolse steden

In tientallen Poolse steden is gisteravond massaal betoogd tegen de verstrenging van de abortuswetgeving. Een omstreden vonnis van het Poolse Grondwettelijk Hof over nóg strengere abortusregels is nu van kracht.

In Polen kan abortus alleen nog als de zwangerschap levensbedreigend is voor de vrouw, of als ze zwanger raakte door verkrachting of incest. Maar als de foetus een aangeboren afwijking heeft, is abortus er voortaan verboden. Het vonnis van het Grondwettelijk Hof zorgde in het najaar al voor wekenlange massale anti-regeringsbetogingen, tegen de macht van de katholieke kerk en de conservatieve regeringspartij PIS.

Het vrouwencomité achter die betogingen, Strajk Kobiet (Vrouwenstaking) had opgeroepen om gisteravond opnieuw de straat op te gaan. Volgens Polsat News gebeurde dat in 47 steden. "Het is oorlog", scandeerden honderden betogers in de Poolse hoofdstad Warschau. Met regenboogvlaggen en bliksemschichten, het symbool van de Poolse vrouwenbeweging, trokken ze naar het Grondwettelijk Hof en de zetel van regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).

Rafal Trzaskowski, de liberale burgemeester van Warschau die vorig jaar nipt de presidentsverkiezingen verloor, ging uit solidariteit met de vrouwenbeweging mee de straat op. Ook Donald Tusk, oud-premier en voorzitter van de Europese Raad, gaf striemende kritiek op Twitter en riep daarbij op om vrouwen te beschermen tegen het "cynische fanatisme van de macht". Vandaag zijn er nieuwe betogingen gepland in Polen.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen