Orde der artsen wil streng optreden tegen artsen die desinformatie verspreiden over coronavaccins

De Orde der artsen zegt dat het de deontologische plicht is van artsen om een voortrekkersrol op te nemen bij het aanbevelen van een coronavaccin. Dat schrijft De Morgen en is te lezen in een advies van de Orde der artsen aan de artsen van ons land. "Er zal streng opgetreden worden tegen het verspreiden van informatie welke niet strookt met de huidige stand van de wetenschap", klinkt het. 

In een vergadering van de Orde der artsen heeft de nationale raad de deontologische aspecten onderzocht met betrekking tot het vaccinatieprogramma tegen covid-19. Op basis daarvan heeft de orde nu een advies uitgebracht waarin onder andere staat dat de artsen een belangrijke rol te spelen hebben in het terugdringen van het aantal besmette personen. 

Beluister hier een gesprek met Michel Deneyer van de Orde der artsen tijdens "De wereld vandaag" op Radio 1: 

Yulia Reznikov

Volgens het advies is "een sterke aanbeveling van de arts de enige manier om aan adequate gezondheidspreventie, - bescherming en -promotie te doen. De Orde der artsen zal waken dat ze hun deontologische plicht nakomen door een voortrekkersrol op te nemen bij het adviseren en promoten van de vaccinatie". 

Een sterke aanbeveling van de arts is de enige manier om aan een adequate gezondheidspreventie, -bescherming en -promotie te doen

Orde der artsen

Zeker omdat het in België niet verplicht is om zich te vaccineren en volgens recente gezondheidsenquêtes huisartsen nog altijd het beste geplaatst zijn om mensen te overtuigen, staat er in het advies. 

Tegen artsen die die rol niet opnemen en foutieve informatie verspreiden, zal er naar eigen zeggen, sterk worden opgetreden. "Daar breng je de volksgezondheid, zowel fysiek als mentaal, zodanig mee in het gedrang dat daar serieuze straffen op moeten volgen", klinkt het bij Michel Deneyer van de Orde der Artsen. "Dat kan van schorsingen tot schrappingen gaan. En als je iemand een paar maanden schorst, kan die zijn praktijk daarna eigenlijk vergeten."

Dat kan je niet wegvegen met een lichte straf

Michel Deneyer, Orde der artsen

Waarom de straffen zo streng zijn? "Als je 6 à 7 jaar hebt gestudeerd voor arts en in erbarmelijk situaties hebt gewerkt en dan de wetenschappelijke inzichten die er vandaag zijn niet begrijpt en niet wil volgen, kan je dat niet wegvegen met een waarschuwing of een lichte straf", zegt Deneyer. 

Daarbij heeft de verstrekking van desinformatie in het verleden het vertrouwen in vaccinatie bij de bevolking dermate aangetast dat de vaccinatiegraad afnam en er een heropflakkering van de ziekte optrad, klinkt het nog in het advies.

Meest gelezen