AP2002

Pakistan laat islamist vrij die veroordeeld was voor moord op VS- journalist Daniel Pearl

In Pakistan heeft het Hooggerechtshof de vrijlating bevolen van Ahmad Saeed Omar Sheikh. Die was 18 jaar geleden veroordeeld voor betrokkenheid bij de ontvoering en onthoofding van de Amerikaanse journalist Daniel Pearl. De vrijlating kan de relatie met de Verenigde Staten verzuren net nu daar de nieuwe regering van president Joe Biden is aangetreden.

Net voor de beslissing bekend werd gemaakt, had het Hooggerechtshof ook al een vraag van de familie van Daniel Pearl om Ahmad Saeed Omar Sheikh alsnog in de cel te houden, verworpen. Wel zou de provincie Sindh, waar de man in de cel zit, kunnen weigeren om hem vrij te laten, net zoals in het verleden al gebeurd is.

De familie van Pearl is in een complete shock na deze beslissing van het Pakistaanse Hooggerechtshof

Faysal Siddiqi, de Pakistaanse advocaat van de familie van Daniel Pearl

Ahmad Saeed Omar Sheikh zit samen met drie medestanders al 18 jaar in de cel. Zij werden veroordeeld wegens betrokkenheid bij de ontvoering en de moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl. Die werd in 2002 naar de Pakistaanse stad Karachi gelokt, maar is daarna ontvoerd en onthoofd. De video van de onthoofding werd naar het Amerikaans consulaat in Karachi gestuurd en circuleerde ook een tijdje op het internet. 

Die brutale moordpartij heeft tot grote verontwaardiging geleid, vooral in de Verenigde Staten en in Europa. De moord werd toen opgeëist door het terreurnetwerk Al Qaeda van de inmiddels gedode Osama Bin Laden. 

Ahmad Saeed Omar Sheikh is geboren in Groot-Brittannië, maar kwam als hulpverlener in de Balkan in de ban van jihadistisch gedachtegoed. Hij heeft de dubbele Britse en Pakistaanse nationaliteit. Hij ontkent alle schuld, maar twee jaar geleden gaf hij toe een "kleine rol" te hebben gespeeld in de ontvoering van Pearl. Omar Sheikh werd in Pakistan aanvankelijk ter dood veroordeeld, maar dat werd vorig jaar omgezet in levenslang. In de praktijk komt dat in het land meestal neer op maximum 14 jaar cel. Voor de moord op Pearl was Omar Sheikh al in India veroordeeld wegens de ontvoering van westerse toeristen. De man die de onthoofding van Pearl heeft uitgevoerd, zou intussen opgepakt zijn en in de Amerikaanse gevangenis van Guantanamo zitten.

Nog een probleem voor president Biden

De familie van Daniel Pearl heeft meteen verontwaardigd gereageerd op het nieuws van de vrijlating. Het gaat meteen om een uitdaging voor de nieuwe regering van de Amerikaanse president Joe Biden. 

Pakistan is traditioneel een bondgenoot van de VS in de strijd tegen het terrorisme, maar tegelijk wordt het land ervan beschuldigd dat het terreurgroepen onderhoudt en steunt. Vergeet niet dat Al Qaeda-leider Osama Bin Laden zich jarenlang in Pakistan kon verschuilen vooraleer hij door Amerikaanse special forces werd gedood. Die dubbele houding van Pakistan -onder meer tegenover buurland Afghanistan- heeft de VS de voorbije jaren richting India gestuurd als nieuwe bondgenoot en dat is de erfrivaal van Pakistan. 

Daniel Pearl was een journalist van de Amerikaanse beurskrant The Wall Street Journal. Hij maakte onder meer verslagen over de burgeroorlogen in ex-Joegoslavië in de jaren 90, maar schreef vooral over terrorisme. Hij werkte vanuit Mumbai in India en hield zich vooral bezig met het onderzoek naar banden tussen Al Qaeda en Pakistaanse inlichtingendiensten. 

Meest gelezen