Parlement stemt premier Ilunga weg in Congo

De Congolese premier Ilunga Ilunkamba (foto boven met toenmalig premier Wilmès) heeft een motie van wantrouwen in het parlement niet overleefd. Hij is met een grote meerderheid weggestemd. Alles past in het opzet van president Felix Tshisekedi om de parlementaire meerderheid van oud-president Kabila te breken. Tshisekedi krijgt wel forse kritiek van mensenrechtenorgansatie Human Rights Watch en van het Speciale Bureau van de Verenigde Naties. 

Het Congolese parlement heeft een motie van wantrouwen goedgekeurd tegen de Congolese regering onder leiding van Sylvestre Ilunga . Van de 377 aanwezige parlementsleden stemden er 367 voor de motie. Daarmee heeft president Felix Tshisekedi opnieuw een belangrijke overwinning gehaald op zijn voorganger Joseph Kabila. Premier Sylvestre Ilunga is een getrouwe van Kabila en was tijdens de stemming gisteren afwezig. Hij noemde de motie "niets anders dan een politiek manoeuvre zonder feitelijke basis en in strijd met de vereisten van de rechtstaat". Ook de Kabila-aanhangers boycotten de stemming. Ilunga kreeg 24 uur de tijd om zijn ontslag in te dienen, maar dat heeft hij intussen geweigerd. 

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" over twee jaar president Tshisekedi (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De motie van wantrouwen is een zoveelste stap in de pogingen van president Félix Tshisekedi om het samengaan van zijn coalitie CACH (Cap pour le Changement) met het FCC (Front Commun pour le Congo) van Kabila, op te zeggen en ook de meerderheid in het parlement van Kabila's achterban te breken. Begin december vorig jaar vroeg Tshisekedi al een einde aan de coalitie die hij zelf met Kabila had gevormd toen hij begin 2019 aan de macht kwam. De coalitie was al aan het uiteenvallen en is dus nu compleet ontbonden.  Tshisekedi heeft na weken overleg een eenheidsgroep bij elkaar proberen te brengen, de zogenoemde Union Sacrée. Topfiguren uit de oppositie, zoals Moïse Katumbi en Jean-Pierre Bemba, hebben hun steun al betuigd en er zijn ook heel een aantal leden van Kabila's partij overgelopen. 

Vernietigende rapporten

President Felix Tshisekedi is sinds vorige zondag twee jaar aan de macht. Na het als repressief bestempelde beleid van Joseph Kabila beloofde hij beterschap. Politieke gevangenen werden inderdaad massaal vrijgelaten en het leek de goede weg op te gaan met de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid. Maar net vandaag krijgt Congo scherpe kritiek van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch en van het speciale mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties. 

Volgens Human Rights Watch is het na een goed begin de slechte kant op gegaan op het vlak van mensenrechten. HRW sprak met 83 journalisten, activisten en advocaten. In haar rapport "De repressie escaleert", noteert de organisatie 109 gevallen waarbij de ordediensten mensen lastig vielen, sloegen of willekeurig opsloten. 

Ook het Speciale Bureau voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties in Congo, ziet een opstoot van repressie en geweld in Congo. In zijn jaarrapport schetst het Bureau een somber beeld. In 2020 zijn er 7.909 inbreuken tegen de mensenrechten opgetekend. Dat is een gemiddelde van 659 per maand. De cijfers stijgen ook spectaculair, met een vijfde op een jaar tijd. Dat komt volgen de VN door de verslechterde veiligheidssituatie in het oosten van Congo. Daar is het geweld tussen gewapende groepen en het leger ontspoord. Elke dag komen er berichten over bloedige aanvallen op dorpen in de buurt van de stad Beni (zie foto boven). In de provincies Noord- en Zuid-Kivu en in Ituri is het aantal incidenten bijna verdubbeld. Zeker 2.945 burgers zijn gedood van wie 553 vrouwen en 286 kinderen. 

Meest gelezen