Peter en zijn kinderen planten 3 bomen in Hasselt voor overleden mama Nele

In de Herkenrodebossen in Hasselt worden morgen 3 lindebomen geplant. Niet zomaar bomen maar “bomen voor Nele”. Dat is een initiatief van Peter Creten die zijn partner Nele Leeten in november verloor aan een zeldzame ziekte. De bedoeling is dat er op termijn nog veel meer bomen bijkomen.

Op 5 november is Nele Leeten overleden aan de ziekte van Creuztfeld-Jakob. Haar partner Peter zocht een manier om dat droeve nieuws te vertellen aan hun twee kinderen van 6 en 9. “Ik heb toen heel de avond zitten nadenken en dacht toen terug aan een documentaire die we in de zomer hadden gezien”, vertelt hij. “Die documentaire ging over een project in Brazilië en twee mensen die een heel gebied opnieuw bebost hebben. Ze hebben meer dan 2 miljoen bomen geplant op 20 jaar, en dat gaf ons wat hoop. Als een paar mensen zoveel kunnen doen, kunnen wij misschien ook iets doen, dachten wij toen.”

Peter besloot om zelf de handen uit de mouwen te steken en enkele bomen te planten om Nele te eren. "Mama is gisteren overleden," zei hij tegen zijn kinderen, "maar wij gaan voor haar ieder 50 bomen planten." Nele is namelijk net geen 50 geworden. "Zo wilde ik iets positiefs aan dat verschrikkelijke nieuws koppelen, om met hen verder te kunnen. Het wordt een soort van eerbetoon aan Nele”, legt Peter uit.

In de natuur kwamen we tot rust, dat vond ze echt belangrijk
Peter Creten, partner van Nele

Nele had een hart voor de natuur. "Als we op vakantie gingen, probeerden we er altijd een stuk natuur en cultuur in te stoppen. Nele was binnenhuisarchitect, dus cultuur was voor ons ook wel heel belangrijk. Maar in de natuur kwamen we tot rust. Dat vond ze echt belangrijk.”

Voorlopig worden er drie bomen geplant, maar het is de bedoeling dat er daar op termijn nog veel bijkomen. “We hebben al wat geld ingezameld”, besluit Peter. “We kunnen dus al een paar dingen realiseren. Maar we zijn nog op zoek naar grond. Dat wordt de grootste hap uit ons budget. We willen met organisaties samenwerken om nog meer te kunnen realiseren en nog meer bomen te kunnen planten.”

Zelf je steentje bijdragen, kan via de website bomenvoornele.be.

Meest gelezen