Politie vindt 70 flessen lachgas in Aartselaar: 4 mannen opgepakt

Inspecteurs van de politiezone HEKLA hebben in Aartselaar 70 grote en kleine flessen lachgas gevonden. Die werden aangetroffen in een auto en een opslagruimte. Vier mannen, een 19-jarige en drie twintigers, zijn opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Ze worden verdacht van het verkopen van lachgas om te misbruiken als roesmiddel. Dat gebeurt meer en meer, vooral door jongeren. De verdachten zijn door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden.

Dinsdag besloten enkele inspecteurs een verdacht voertuig in Aartselaar te controleren. Dat stond bij een bedrijf dat opslagruimtes verhuurt. In de koffer werden 5 lachgasflessen aangetroffen. Eén van de vier inzittenden huurde ook een opslagplaats in het bedrijf en ook die werd vervolgens doorzocht. Daar werden nog eens 65 grote en kleine flessen lachgas gevonden. De vier mannen werden daarop gearresteerd op verdenking van handel in lachgas. Ze werden door de onderzoeksrechter wel vrijgelaten onder voorwaarden.

Lachgas is op zich geen verboden product, maar het verhandelen als roesmiddel is dat wel. "We zien meer en meer dat lachgas misbruikt wordt om in een roes te geraken", zegt Reiner Smets, hoofdcommissaris bij de politiezone HEKLA. "Maar het is de eerste keer dat we in onze zone duidelijk geconfronteerd worden met iets dat duidelijk wijst op handel. 70 flessen, dat is niet voor eigen gebruik. Het is dus een mooie vangst, want het is bijzonder gevaarlijk voor de gezondheid van wie het misbruikt."

Zuurstoftekort

Veel jongeren zijn daar blijkbaar niet van op de hoogte: "Er bestaat een idee dat het wettelijk mag en dat het veilig is, maar dat is het absoluut niet", gaat Smets voort. "Lachgas onttrekt zuurstof aan het lichaam. Er bestaat dus een risico op hersenschade en op korte termijn misselijkheid en bewustzijnsverlies. Ook brandwonden zijn mogelijk, als de flessen foutief gebruikt worden. Het kan ook leiden tot een coma en er zijn al gevallen bekend, waarin het tot de dood heeft geleid."

De politie vraagt iedereen dan ook om waakzaam te zijn en het te melden als ze ergens lachgaspatronen zien of jongeren zien die het misbruiken. "Wij kunnen het lachgas nu in beslag nemen, als het gebruikt wordt voor foutieve doeleinden. En we zijn in onze politiezone ook bezig, zoals vele politiezones, om het misbruik van lachgas op te nemen in het GAS-reglement, zodat dat ook beboet kan worden."

 

Meest gelezen