Radio 2

Poperingse dorpen hebben het moeilijk om jonge gezinnen aan te trekken

De stad Poperinge wil voorkomen dat de deelgemeenten spookdorpen worden en zet alles op alles om nieuwe mensen aan te trekken. Met een subsidie en een fiscale korting voor wie bouwt of verbouwt hoopt de stad jonge gezinnen aan te trekken.

De verkaveling in de Gebroeders Faesstraat in Watou ligt er wat triestig bij. Op de verkaveling is er plaats voor 32 woningen, maar na 5 jaar staan er nog altijd maar 3 woningen. Eéntje is al bewoond. Twee woningen moeten nog gebouwd worden. Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) van Poperinge maakt zich zorgen. "Ik schrik ervan dat de verkoop zo moeizaam gaat. Het is hier zo mooi én betaalbaar wonen. "

Ik snap het niet. Je kan hier leven als een God naast Frankrijk.

Burgemeester Christof Dejaegher, Poperinge

Geen spookdorpen

Om te vermijden dat de deelgemeenten van Poperinge spookdorpen worden, heeft de stad een plan klaar met een heel pakket aan maatregelen. "We willen niet dat onze dorpen ten prooi vallen aan verloedering zoals in sommige Franse, Spaanse en Italiaanse regio's", zegt Dejaegher. "We moeten zorgen voor onze dorpen, ze maken deel uit van het Vlaamse DNA. De kleinere dorpen staan overal onder druk, maar in de Westhoek en grensregio's nog iets meer."

Subsidies en fiscale kortingen

Eén van de maatregelen die de stad neemt is een subsidie en fiscale korting voor iedereen die in de deelgemeenten bouwt of verbouwt. Het bedrag dat je krijgt, hangt af van het kadastraal inkomen en de aard van de woning. Lies Portier had dat duwtje in de rug niet nodig. Samen met haar man is ze aan het bouwen op de verkaveling in Watou. Na drie jaar had ze wel al wat meer buren verwacht, maar ze is blij met de beslissing die ze drie jaar geleden namen.

"Mijn man is van hier en hier konden we ons droomhuis bouwen. Het is ook een heel mooi dorp." Lies snapt wel dat veel vrienden van haar wegtrekken naar Poperinge. "Het is groter, er is meer, en er valt meer te beleven. Bouwen is ook niet voor iedereen weggelegd. Maar langs de ander kant is bouwgrond hier een flink stuk goedkoper. En het gezellige dorpsleven krijg je er gratis bij. "

Hier konden we ons droomhuis bouwen. Watou is ook een heel mooi dorp

Inwoner Lies Portier, Watou

Volgens Lies heeft de moeizame verkoop van de verkaveling in Watou ook te maken met de moeilijke bouwgrond. De draagkrachtige laag ligt diep, en daarom moet er gewerkt worden met een paalfundering. "Dat kost wat meer."

Andere deelgemeenten

Watou telt nu zowat 200 mensen minder dan 18 jaar geleden. "Dat is voor zo'n dorp best een slecht cijfer", zegt burgemeester Dejaegher. "Door die verkaveling springt Watou het meest in het oog, maar ook in de andere deelgemeenten merken we dat het moeilijk wordt om jonge mensen aan te trekken. De meeste vestigen zich in het centrum van de stad." Poperinge heeft vijf officiële deelgemeenten: Reningelst, Proven, Watou, Roesbrugge-Haringe en Krombeke. In Reningelst is de situatie het best.

Eerder maakte de stad al bekend dat ze ook starters financieel  wil steunen. Wie als eerste een bakkerij, slagerij of supermarkt begint in een deelgemeente, kan een subsidie krijgen tot 20.000 euro. Het dorpenplan voorziet ook investeringen in dorpskernen en publieke voorzieningen, de opstart van deelauto’s en nieuwe subsidiereglementen voor verenigingen. Er komt ook een nieuwe editie van de Poperinge Games. Het experimentele spel zonder grenzen, waarbij elk dorp een team kan afvaardigen, werd voor het eerst georganiseerd in 2016. Die editie werd toen gewonnen door... Team Centrum.

Radio 2

Meest gelezen