© Rega Instituut

Rega Instituut in Leuven wordt overstelpt met stalen: “Iedereen wil weten om welke variant het gaat”

Het Rega Instituut in Leuven krijgt dagelijks honderden stalen binnen om te controleren op de Britse of Zuid-Afrikaanse variant. Dat heeft volgens labmanager Elke Wollants veel te maken met de media: “Door de media-aandacht worden we overstelpt met stalen. Iedereen wil weten of ze besmet zijn met een specifieke variant.”

Sinds de Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus zijn opgedoken in ons land, krijgt het Rega Instituut in Leuven opvallend veel stalen binnen. “We krijgen stalen van woonzorgcentra en scholen”, zegt Elke Wollants van het Rega Instituut. “Verschillende varianten van het virus gaan sowieso rond, maar door de media-aandacht worden we nu overstelpt met honderden stalen per dag om te kijken of het om een specifieke variant gaat. Het is heel veel werk.” 

De stalen worden ook allemaal gecontroleerd, dat is goed om een overzicht te hebben en de verschillende varianten in kaart te brengen. Elke Wollants: “We krijgen ook heel veel stalen binnen van woonzorgcentra. Als we dan de stalen gaan checken blijkt dat het meestal om de gewone variant gaat. We zien wel dat de viruslading effectief erg hoog is, maar dat kan even goed bij de gewone variant als bij de Britse, daar is geen verschil tussen. Dus of je nu de Britse of een andere variant in je woonzorgcentrum hebt, het is even erg. De voorzorgsmaatregelen blijven dezelfde en ook de isolatie blijft gelijk.”

Isolatie

Die isolatie is opgetrokken tot 10 dagen en dat vindt Elke Wollants een goede zaak: “Initieel was het zeven dagen, maar we zien dat na zeven dagen toch nog mensen positief testen op corona. Dat is niet alleen met de Britse maar ook met de gewone variant. Dus altijd oppassen en lang genoeg in quarantaine blijven. Het beste is ook om altijd een staal te laten nemen als je uit isolatie komt, zodat je zeker bent dat je negatief bent. Want bij sommige mensen is het virus erg lang aanwezig, eender welke variant. Ze blijven heel lang positief en verspreiden heel lang virus omdat hun viruslading heel hoog is.”

Meest gelezen