Uit de verboden docu "Royal family".
2012 Getty Images

Royals - De realityfilm die de Queen graag in de archieven houdt en zó transformeert Kristen Stewart in Diana Spencer

Actrice Kristen Stewart kruipt in de huid van Diana Spencer en dat vergt meer dan de juiste kleren en make-up. Willem-Alexander gaf als twintiger een interview aan NRC maar dat werd nooit gepubliceerd, tot nu. De verboden documentaire "Royal family", met de Windsors als realitysterren, heeft even online gestaan. En in Marokko is de koning als eerste gevaccineerd. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Onherkenbare Kristen Stewart als Diana

Na actrice Emma Corrin die schittert als de Britse prinses Diana in de Netflix-serie "The crown" is het aan Kristen Stewart om lady Di te vertolken in de film "Spencer", naar de familienaam van Diana. De Amerikaanse productiemaatschappij Neon heeft als opwarmertje de eerste foto verspreid van Stewart in haar rol van Diana. Het mag gezegd worden: Stewart is haast onherkenbaar. 

Vergelijk: 

Stewart was in november nog te gast bij tv-presentator Jimmy Kimmel in zijn talkshow op zender ABC:

2020 American Broadcasting Companies, Inc.

"Spencer" focust zich op december 1991 wanneer de koninklijke familie Kerstmis viert op het landgoed Sandringham in Norfolk. "Het huwelijk van de prins en prinses van Wales is al een hele tijd afstandelijk en koud geworden. Hoewel er geruchten zijn over affaires en een scheiding, wordt er vrede gesloten voor kerst. Er wordt gegeten en gedronken, gejaagd en geschoten. Diana kent het spel, de gewoontes. Maar dit jaar zal het anders zijn", klinkt het.   

Het accent is verdomd intimiderend. Ik heb een dialectcoach
Kristen Stewart over de nieuwe rol

Voor Stewart is de metamorfose een heel karwei geweest. Ze is Amerikaanse en moet zichzelf een Brits accent aanmeten. "Diana's accent is verdomd intimiderend en mensen kennen maar al te goed haar stem. Ik heb alvast een dialectcoach ingeschakeld", verklapte de actrice in aanloop naar de opnames die nu zijn gestart in Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk. Stewart was amper 7 jaar toen de prinses omkwam in een auto-ongeluk. Veel herinnert ze zich niet over haar, buiten de typische beelden van Diana's begrafenis die zijn blijven hangen. Als voorbereiding heeft Stewart enkele biografieën verslonden.

"Het is lang geleden dat ik zo heb uitgekeken naar een rol", aldus Stewart die vooral bekend is van "The twilight"-vampierensaga. "Spencer" wordt verwacht tegen de herfst.

Oud-interview met Willem-Alexander toch gepubliceerd

Een niet eerder verschenen interview uit 1995 met toen nog kroonprins Willem-Alexander is nu alsnog gepubliceerd. Het gaat om een interview dat Willem-Alexander gaf aan NRC Handelsblad, maar niet werd gepubliceerd omdat er volgens de krant te veel in aangepast moest worden. Naar verluidt wilde koningin Beatrix passages laten schrappen. Maar de krant bleef bij het journalistieke principe "gezegd is gezegd". Citaten uit het gesprek zijn nu toch verschenen in het boek "Slijpen aan de geest, 50 jaar NRC Handelsblad" van John Kroon.

Willem-Alexander was 27-28 jaar toen het gesprek werd afgenomen. Hij worstelde lang met het vooruitzicht op het koningschap.

In het gesprek met de Nederlandse prins ging het onder meer over Willem-Alexanders toekomstige rol als koning, waar hij niet meteen naar uitkeek. "Niet door de inhoud en niet door hoe er van de buitenkant tegen aangekeken wordt. De functie laat je nooit los. (...) Je probeert het altijd zo goed mogelijk te doen en altijd te kijken van: doe ik het goed, moet ik me er niets van aantrekken wat mensen ervan zeggen of moet ik de kritiek inpassen en mijn pad veranderen? Dat lijkt mij het zware eraan." Over zijn geloof zei Willem-Alexander dat hij niet "echt kerkelijk, geen kerkganger" was. 

Als je de gewraakte passages ziet, denk je "wat was daar nu mis mee"

auteur John Kroon ("Slijpen aan de geest, 50 jaar NRC Handelsblad")

De liefde en de manier waarop de media omgingen met zijn privacy kwamen ook aan bod. Willem-Alexander stelde dat zijn liefdesleven pas een publieke zaak is "wanneer je verloofd bent en ik bepaal wanneer ik me ga verloven en niet de roddelpers. Anders ben ik al tienduizend keer getrouwd  en gescheiden geweest". Enkele maanden voor het gesprek met NRC raakte ook zijn relatie bekend met rechtenstudente Emily Bremers, nadat ze betrokken waren bij een verkeersongeval. De prins sprak de hoop uit "in de heel verre toekomst" met een vrouw te trouwen die zich kan richten op kanten van het koningschap die hem minder liggen.

Kroon, die zelf adjunct-hoofdredacteur bij NRC was, zegt dat het "onzin" was dat het interview nooit is gepubliceerd: "Als je de gewraakte passages ziet, denk je "wat was daar nu mis mee"".

De opnames die de Queen zich beklaagde

Een BBC-documentaire over de Britse koninklijke familie uit 1969 is weer offline gehaald. In de 110 minuten durende video, "Royal family" genaamd, werden de Queen en haar gezin een jaar lang achter de schermen gevolgd, inclusief huiselijke taferelen. Een ideetje van prins Philip die graag met media experimenteerde.

De volledige documentaire stond een paar weken geleden plots - na 50 jaar - op de videosite YouTube en is intussen offline gehaald. YouTube bevestigt aan de krant The Telegraph dat het een auteursrechtenklacht binnenkreeg. De Britse openbare omroep BBC wenste niet te reageren.

Prins Philip en de Queen doorworstelen kranten en bladen in hun privéjet. Ze blijken in de documentaire cartoons te appreciëren.

Van "Royal family" zijn nog fragmenten terug te vinden: ze worden bijvoorbeeld gebruikt in tv-reeksen over de monarchie. Het was de Queen die in 1972 de knoop doorhakte en vroeg de volledige documentaire te verbannen naar de archieven. Ze had het zich beklaagd. En zij niet alleen. Ook dochter prinses Anne noemde het tv-concept achteraf een "rot idee". Ze kreeg als "kind van" al meer dan genoeg media-aandacht, redeneerde ze. 

Een rot idee

prinses Anne vond de camera's in huis maar niets

De beelden gaven, zeker voor die tijd, een unieke inkijk in het alledaagse en niet-alledaagse leven van de Windsors. Tientallen miljoenen kijkers zaten voor de buis gekluisterd, ook voor de herhaling. Als realitysterren werden de royals gefilmd. Voor het eerst was te zien én te horen hoe ze met elkaar omgingen, hoe bijvoorbeeld koningin Elizabeth een ijsje koopt voor de 4-jarige Edward in een lokale winkel, vlot haar eigen portemonnee bovenhaalt en betaalt, om even later... tot het besef te komen dat een ijsje tot geknoei zal leiden in de auto. Of hoe prins Philip worstjes aan het barbecueën is, terwijl zoon Charles de picknickdekens op het gras spreidt. En ja, hoe -oeps flater- Elizabeth een Amerikaanse ambassadeur vergelijkt met een gorilla voor zijn lichaamsbouw.

Het gevaar loerde om de hoek dat mensen de Windsors slechts gewoon(tjes) zouden vinden. "Tot het goedkope af", werd gezegd. De documentaire bedreigde de zweem van mysterie die er over de koninklijke familie hing. 

BEKIJK hier enkele fragmenten:

In Marokko krijgt de koning de eerste prik

Niet een rusthuisbewoner of een verpleegkundige kreeg in Marokko het allereerste coronavaccin toegediend. Het was koning Mohammed VI. De koning (57), die vorig jaar nog een ingreep onderging aan het hart, kreeg de prik in het koninklijke paleis in Fez en gaf daarmee het startsein voor de nationale vaccinatiecampagne.

Marokko wordt het eerste Afrikaanse land dat op grote schaal burgers gaat inenten. Na Mohammed VI krijgen zorg- en overheidsmedewerkers, leraren en kwetsbare ouderen de volgende prik.

Marokko plaatste bestellingen bij het Chinese Sinopharm en bij het Brits-Zweedse AstraZeneca. Volgens de overheid heeft het land voldoende dosissen om iedereen vanaf 17 jaar in te enten. Er zijn ongeveer 3.000 vaccinatiecentra ingericht.

BEKIJK hier de vaccinatie van de Marokkaanse koning:

Videospeler inladen...

Meest gelezen