Videospeler inladen...

Russische oppositieleider Navalny blijft in cel, verschillende medestanders opgepakt

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny blijft in de gevangenis, zeker tot 15 februari. Een rechtbank in beroep in Moskou heeft zijn verzoek om vervroegd te worden vrijgelaten verworpen. Verschillende medestanders van Navalny, onder wie zijn broer, advocaat en huisarts, werden eerder al opgepakt.

Navalny zit in Moskou in de gevangenis, sinds hij tien dagen geleden naar Rusland terugkeerde vanuit Berlijn, waar hij herstelde van de vergiftiging die hem bijna fataal werd. 

Hij zit in voorlopige hechtenis omdat hij de voorwaarden van een eerdere voorwaardelijke straf wegens fraude zou hebben overtreden. Zijn verzoek om vervroegd te worden vrijgelaten, werd vandaag verworpen door de rechter in beroep. Volgende week, op 2 februari, moet hij opnieuw voorkomen. Dan beslist de rechter of zijn hechtenis wordt omgezet in een effectieve celstraf van 3,5 jaar. 

(tekst gaat door onder de foto)

AFP

Onderhoud met advocaat

Tijdens de zitting, die verliep via een videoverbinding, verwierp Navalny de strafrechtelijke aanklachten tegen hem. Hij noemde ze een poging van de Russische regering om de oppositie te intimideren. "Jullie zullen er niet in slagen miljoenen mensen die beroofd werden door de regering bang te maken", zei hij. "Jullie hebben nu de macht om me in de boeien te slaan, maar dat zal niet eeuwig blijven duren." 

Bekijk hieronder de video, de tekst gaat hieronder door:

Videospeler inladen...

Navalny klaagde tijdens de zitting aan dat hij nauwelijks toegang krijgt tot zijn advocaat. Sinds zijn aanhouding zou hij niet de mogelijkheid hebben gekregen tot een gesprek onder vier ogen. De rechter besloot daarop om hem via een videoverbinding vijf minuten met zijn advocaat te laten praten.

Aanhoudingen

Tijdens dat gesprek vernam Navalny dat er de dag voordien huiszoekingen waren geweest bij verschillende van zijn medestanders. Zijn broer en drie anderen werden opgepakt bij invallen door de politie. 

Een van de gearresteerden was Anastasia Vasiljeva, dokter bij een door Navalny gesteunde artsenvereniging, speelde ostentatief een pianorecital van Beethoven toen de politie haar oppakte (zoals te zien is in de video bovenaan).

De vier worden beschuldigd van het organiseren van protesten en het overtreden van de coronamaatregelen tijdens de demonstraties van afgelopen zaterdag. Volgende zondag wordt opnieuw protest gepland. De overheid heeft al laten weten dat ook die acties verboden zijn, en dat onmiddellijk zal worden opgetreden om ze stil te leggen.

De socialenetwerksites Facebook, Google, Twitter, TikTok en Russische sociale netwerken kregen al de waarschuwing dat oproepen tot nieuw protest zouden worden geblokkeerd. "De staat wil niet dat de sociale netwerken een platform worden om dergelijke illegale acties te promoten", zei woordvoerder van het Kremlin Dmitri Peskov.

Meest gelezen