Defensie

Steeds meer Russische oorlogsschepen voor onze kust: "Dit bewijst dat onze marine waakzaam moet blijven"

Het aantal Russische militaire schepen dat langs onze kust vaart, is op 5 jaar tijd verviervoudigd. Gemiddeld elke week moet onze marine zo'n boot in het oog houden. Dat blijkt uit cijfers die parlementsleden Jasper Pillen (Open VLD) en Wouter Devriendt (Groen) opvroegen.

De Russische oorlogsschepen zijn onder meer onderweg van en naar de Middellandse Zee waar ze in Syrië zeer actief zijn.  Er zijn 2 belangrijke militaire havens waar de schepen vandaan komen: Kaliningrad aan de Oostzee, en Sint-Petersburg aan de Finse Golf. Vroeger maakten die schepen een ommetje door rond Groot-Brittannië te varen maar steeds meer passeren ze via de Noordzee.

"Op zich is dat geen probleem. Die schepen zijn op doortocht", zegt Jasper Pillen uit Brugge. "De Russen mogen dat. Ze varen door internationale wateren." Maar tegelijk is het een vorm van spierballen rollen: "We zien al langer een toegenomen assertiviteit van de Russen. Dat gebeurt ook in het luchtruim. Russische gevechtsvliegtuigen schenden geregeld het  NAVO-luchtruim. Op zee is dat niet anders", vervolgt Pillen.

Extra werk voor de marine

Volgens Jasper Pillen zorgen die Russische schepen op doortocht voor meer werk: "Door onze NAVO-verplichtingen moeten we die schepen telkens volgen. Vroeger was dat een marginaal fenomeen, nu is het bijna dagelijkse kost. Dat schaduwen is een zware taak die erbij komt. Dat betekent dat we moeten blijven investeren in onze marine."

Pillen vraagt ook onze windmolenparken op zee beter te beveiligen: "Dat wordt nu niet beschouwd als kritische infrastructuur, maar dat is het wel.  Het is een strategische reserve elektriciteit en zeer belangrijk voor ons land. Dat moet dus beschermd worden. Dat wil zeggen dat er specifieke beveiligingsplannen moeten komen zodat de marine daar ook een oogje in het zeil kan houden."

Defensie

Meest gelezen