oksun70

Twee basisscholen in Pelt verplichten mondmaskers vanaf vierde leerjaar

In Pelt hebben twee basisscholen beslist om een mondmaskerplicht in te voeren voor leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar. Die maatregel gaat enkele stappen verder dan de algemene aanpak die minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft afgeklopt. Enkele onderwijsvakbonden riepen ook al op om zo'n mondmaskerplicht in te voeren voor oudere leerlingen van het basisonderwijs, maar dat ging tot nu toe telkens over het vijfde en zesde leerjaar. Dat melden kranten van het Mediahuis.

Basisschool Helibel in het Limburgse Herent, niet te verwarren met de gelijknamige basisschool in Sint-Huibrechts-Lille, nam deze week de beslissing om die mondmaskerplicht in te voeren voor de drie leeftijdsgroepen. Ook de Peltse basisschool Jaak Tasset volgde dat voorbeeld. De leerlingen moeten het mondmasker ophouden tijdens de speeltijd en tijdens de les, maar krijgen doorheen de dag wel "adempauzes".

"In het vierde leerjaar zit een klas met 25 leerlingen, die elke dag te dicht op mekaar zitten", verdedigt Sonja Paesen, directeur van Helibel, de beslissing. Het voorstel tot die verplichting komt van twee artsen uit de buurt. "Twee specialisten, waaronder een longarts, van het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt hebben kinderen die naar onze school gaan. Zij maakten zich zorgen over de varianten van het coronavirus die rondgaan in de provincie. Op hun advies hebben we deze beslissing genomen om dat vierde leerjaar ook bij de verplichting te voegen", legt de directeur uit. 

We vinden deze regel niet te ver gaan, want we doen er alles aan om dat lelijke virus buiten te houden

De maatregel gaat verder dan de algemene regels die minister van Onderwijs Ben Weyts heeft opgesteld. Die verplichten mondmaskers in het basisonderwijs enkel in het vijfde of zesde leerjaar, moest daar een corona-uitbraak ontstaan. "Het klopt dat we hier verder gaan," geeft Paesen toe, "maar we doen er alles aan om dat lelijke virus buiten te houden. We vinden deze regel dan ook niet te ver gaan. De leerlingen van het vierde jaar klagen wel een beetje dat de elastiekjes van die mondmaskers lastig zijn, maar met positieve benadering lukt dat wel."

Paesen laat nog weten dat de regel voorlopig goed onthaald wordt bij de ouders. "Ik heb maar één mailtje gekregen van een bezorgde ouder, maar na een telefoontje waar ik alles nog eens rustig heb uitgelegd, was die ook overtuigd. Wat aan de schoolpoort besproken wordt, weet ik natuurlijk niet."

Meest gelezen