HANS PUT

Tweede vaccinatieronde in woonzorgcentrum Kapellen uitgesteld na uitbraak coronavirus

Het woonzorgcentrum Plantijn in Kapellen zal haar tweede vaccinatieronde moeten uitstellen nadat een uitbraak van het coronavirus bijna de helft van alle bewoners heeft besmet. "Voor de tweede prik moeten we waarschijnlijk wachten tot de uitbraak onder controle is", zegt Ine Tassignon van het woonzorgcentrum. De uitbraak is vastgesteld nadat de bewoners hun eerste prik al hadden gekregen. Zo waren ze nog niet volledig beschermd tegen het virus. Het woonzorgcentrum legt zich nu volledig toe om de uitbraak onder controle te krijgen.

Enkele dagen na de eerste vaccinatieronde merkten werknemers van het woonzorgcentrum Plantijn kenmerken van een coronabesmetting op bij de bewoners. Iedereen in het centrum werd getest en nu blijken 41 van de 98 bewoners besmet te zijn met het coronavirus. Ook 18 werknemers hebben positief getest op het virus.

Normaal moeten de bewoners over enkele weken hun tweede vaccinatie krijgen, maar die zal waarschijnlijk worden uitgesteld. "Vooraleer we de uitbraak onder controle krijgen, kunnen we daar niet mee van start gaan", zegt Ine Tassingon van het woonzorgcentrum. "Het is nu eenmaal zo dat ongeveer 80 procent van de bewoners gevaccineerd moet kunnen worden om iedereen een tweede prik te geven. Dat heeft te maken met de doeltreffendheid van de hele vaccinatiecampagne. Zolang de bewoners besmet zijn met het virus kunnen ze dus geen tweede maal gevaccineerd worden."

Het is jammer dat de uitbraak nu voorvalt met de eindmeet in zicht. Het woonzorgcentrum is tijdens de hele coronacrisis gespaard gebleven

Ine Tassignon van het woonzorgcentrum Plantijn

"Het is heel jammer dat dit nu voorvalt met de eindmeet in zicht. Het woonzorgcentrum is tijdens de hele coronacrisis gespaard gebleven van zo'n uitbraak", zegt Tassignon. "Toch weten we dat er geen verband is tussen de uitbraak en de eerste vaccinaties. Dat weten we omdat dit in andere woonzorgcentra ook al is gebeurd."

Wanneer de tweede vaccinatieronde wel kan doorgaan is nog niet duidelijk. "De prioriteit is nu om de besmetting onder controle te krijgen", zegt Tassingon van het woonzorgcentrum. "Daarna zullen we bekijken wanneer we iedereen een tweede prik kunnen geven." Tot het woonzorgcentrum Plantijn opnieuw coronavrij is, wordt er geen bezoek toegestaan en is het hele woonzorgcentrum in lockdown.

Meest gelezen