Videospeler inladen...

Neonazi die Duitse politicus Walter Lübcke vermoordde, is veroordeeld tot levenslang

In Duitsland heeft de hoofdverdachte van de moord op de christendemocratische polticus Walter Lübcke levenslang gekregen. De veroordeelde was een aanhanger van extreemrechts. Het motief voor de moord was Lübckes standpunt over de vluchtelingencrisis. Het was de eerste extreemrechtse politieke moord in Duitsland na de Tweede Wereldoorlog.

Walter Lübcke werd in juni 2019 met een schotwond aangetroffen op zijn terras in de buurt van de stad Kassel. Hij overleed korte tijd later in het ziekenhuis. 

De 65-jarige Lübcke was lid van het parlement in de deelstaat Hessen en een regionaal bestuurder uit de christendemocratische CDU-partij van bondskanselier Angela Merkel. 

Hij had doodsbedreigingen gekregen toen hij zich tijdens de vluchtelingencrisis duidelijk had uitgesproken voor een humanitaire behandeling van migranten en vluchtelingen.

Bekentenissen

De dader, de toen 45-jarige Stephan Ernst, kon snel worden opgepakt en legde bekentenissen af. Volgens het openbaar ministerie pleegde hij een rechts-extremistische aanslag. Het motief voor de moord was Lübckes benadering van de vluchtelingencrisis. 

Ernst is nu door de rechtbank in Frankfurt veroordeeld tot levenslang. Ook een medeverdachte stond terecht. Die werd vrijgesproken van  medeplichtigheid bij de moord, maar kreeg wel een jaar en zes maanden voorwaardelijk voor illegaal wapenbezit.

Van de radar verdwenen neonazi

De  dader had een lang verleden als neonazi. Zo stak hij in 1993 een centrum voor asielzoekers in brand. Toch was hij van de radar verdwenen omdat hij de laatste jaren minder actief leek in het extreemrechtse milieu. 

De moord op Lübcke was de eerste extreemrechtse politieke moord in Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien hebben de veiligheidsdiensten meer aandacht voor dreigingen vanuit neonazistische en extreemrechtse hoek.

Meest gelezen