Videospeler inladen...

Help, ik heb hier nog een ongebruikte coronavoucher voor een pakketreis! Geen paniek, dit zijn je opties

Veel van de ruim 210.000 coronavouchers die vorig jaar zijn uitgedeeld, zijn intussen meer dan een jaar oud. Die tegoedbonnen werden vorig jaar tussen 20 maart en 19 juni uitgereikt aan mensen die door de coronacrisis hun pakketreis in het water zagen vallen. Heb je ook nog een coronavoucher die je nog niet hebt kunnen gebruiken? Dit is nog mogelijk.

1. Wat was dat ook alweer, zo'n coronavoucher?

In essentie was het een tegoedbon voor reizigers. Niet voor alle reizigers, wel voor mensen die tussen 20 maart 2020 en 19 juni 2020 hun pakketreis geannuleerd zagen worden door de lockdown. 

De redenering was eenvoudig: de reissector moest niet onmiddellijk diep in de buidel tasten en reizigers hadden de garantie dat ze hun al betaalde bedragen niet kwijt waren. Met de bon konden de klanten binnen het jaar een nieuwe pakketreis boeken. En zelfs als de reisorganisatie failliet zou gaan, zou  de reiziger beschermd zijn.

Zo werden 210.757 coronavouchers uitgeschreven, alles samen goed voor zowat 356 miljoen euro.

2. Wacht, dat geldt dus enkel voor pakketreizen?

Klopt, dat betekent dus dat je een reis hebt besteld bij 1 verkooppunt dat minstens 2 reisdiensten combineert: een vlucht en een hotel bijvoorbeeld, of een hotel en enkele excursies ter plaatse. Vaak gaat het om all-invakanties, cruises, een vlucht en een huurauto of een skireis met een skipas.

(Lees verder onder de foto)

Copyright © 2020, Panuwat Dangsungnoen, licensed via EyeEm Mobile GmbH

3. Ik heb zo'n coronavoucher gekregen, maar ik ga hem toch niet binnen het jaar kunnen gebruiken, wat nu?

Als de coronavoucher meer dan 1 jaar oud is, heb je altijd het recht om je geld terug te vragen aan de reisorganisator. Die heeft vanaf dan wel nog 6 maanden de tijd om de volledige geldwaarde van je voucher terug te betalen.

Maar kijk eerst eens goed of de voucher wel een vervaldatum heeft. Het kan zijn dat je er een hebt met een vervaldatum van 1, 2 of meer jaar. Maar er zijn ook vouchers zonder vervaldatum. Staat er geen vervaldatum op, dan is hij onbeperkt geldig en kan je hem gerust ook binnen enkele jaren pas gebruiken.

Heeft je voucher wel een vervaldatum - en is die ook gepasseerd - dan kan je hem wettelijk gezien niet meer gebruiken om een reis mee te boeken. Maar probeer het toch eerst maar eens: de praktijk toont aan dat de meeste reisorganisatoren dat toch aanvaarden.

4. Ik had al een nieuwe reis geboekt met de voucher, maar door de coronamaatregelen in heel Europa is het onzeker dat die kan doorgaan: wat kan ik doen?

Je kunt wachten tot de reisorganisator zelf annuleert. Maar als het echt vaststaat dat je reis niet kan doorgaan, mag je ook zelf kosteloos annuleren. Je moet wel kunnen aantonen dat zich op de plaats van bestemming of in de onmiddellijke omgeving daarvan onvermijdbare en buitengewone omstandigheden voordoen die aanzienlijke gevolgen hebben voor de pakketreis (bijvoorbeeld: een reisverbod).

In dat geval heb je recht op een volledige terugbetaling binnen de 14 dagen. Opgelet: je gewoon zorgen maken dat de reis misschien niet kan doorgaan, volstaat niet om een reis kosteloos te kunnen annuleren.

Ook hier kan je ervoor kiezen om je reis om te boeken naar een latere periode.

(Lees verder onder de foto)

5. Ik heb nog een voucher gekregen na 20 juni 2020: wat betekent dat?

Dan had de reisorganisator je normaal gezien goed moeten informeren dat de kans bestaat dat je jouw geld verliest als die failliet gaat.

Volgens de FOD Economie gebruik je daarom die voucher best zo snel mogelijk om een nieuwe pakketreis te boeken. In dat geval ben je namelijk wel beschermd tegen een faillissement. Stel dat de reis dan toch niet zou kunnen doorgaan, heb je wel recht op terugbetaling binnen de 14 dagen, klinkt het nog.

6. En als ik geen pakketreis heb geboekt en mijn reis wordt geannuleerd?

Voor vluchten die de luchtvaartmaatschappij annuleert, heb je recht op een terugbetaling of een ticket voor een latere vlucht. Voor hotelkamers, vakantiehuizen of huurauto's hangt het af van de annuleringsvoorwaarden in het contract. 

Sven Pichal van het Radio 2-programma "De inspecteur" legde in maart in "De markt" uit hoe dit allemaal in zijn werk gaat:

Videospeler inladen...

Meest gelezen