Zeldzaam portret van de renaissanceschilder Botticelli geveild voor 92 miljoen dollar

“Portret van een jongeman met medaillon” van de Italiaanse renaissanceschilder Sandro Botticelli is door de New Yorkse vestiging van Sotheby’s geveild voor 92 miljoen dollar (76 miljoen euro), kosten inbegrepen. De schilder is vooral bekend van schitterende meesterwerken als “De geboorte van Venus” en “La Primavera”, beide in het bezit van het Uffizi-museum in Firenze, Italië.

“Portret van een jongeman met medaillon”, een zeldzaam portret geschilderd door de Italiaanse renaissanceschilder Sandro Botticelli is door de vestiging van Sotheby’s in New York geveild voor 92,18 miljoen dollar (ca. 76 miljoen euro), kosten inbegrepen. De identiteit van de koper is voorlopig niet bekendgemaakt.

Beluister hieronder het gesprek met kunsthistoricus Maarten Bassens in "De Wereld Vandaag" op Radio 1, en lees voort onder de audio:

Zeldzaam

Er zijn voorzover bekend maar een twaalftal portretten bewaard gebleven van Sandro Botticelli. Het schilderij was nog in privébezit, een zeldzaamheid.

Dit beeld symboliseert en illustreert de Renaissance in Firenze. Zoiets heb ik in mijn leven nog niet gezien.

Christopher Apostle, senior vice president van Sotheby’s

Vermoedelijk schilderde Botticelli zijn “Portret van een jongeman met medaillon” ergens tussen het einde van de jaren 1470 en het begin van de jaren 1480. Hoewel het dus meer dan 500 jaar oud is doet het verrassend modern aan.

“Deze Botticelli is in alle opzichten veel spectaculairder dan alles wat we tot nu toe op de markt hebben zien komen”, zei Christopher Apostle, senior vice president van Sotheby’s, aan het persagentschap AFP. “Dit beeld symboliseert en illustreert de Renaissance in Firenze. Zoiets heb ik in mijn leven nog niet gezien.”

Lees voort onder de afbeelding:

"Portret van een jongeman met medaillon" (detail), Sandro Botticelli, ca. 1480.

Het schilderij van 58 bij 39 centimeter toont een man in zijn late tienerjaren met lang goudkleurig haar. Hij houdt een medaillon vast met daarop een heilige met baard. Over zijn identiteit is niets bekend, maar volgens specialisten zou het kunnen gaan om iemand die dicht bij de machtige familie De' Medici uit Firenze stond. 

Privébezit

Het portret werd gedurende ongeveer 200 jaar doorgegeven aan verschillende generaties van een aristocratische familie in Wales. Kunstkenners waren niet eens op de hoogte van het bestaan van het schilderij totdat het in het begin van de 20ste eeuw voor het eerst op de markt opdook, meldt de site Business AM.

De afgelopen 40 jaar werd “Portret van een jongeman met medaillon” vooral in openbare tentoonstellingen getoond, onder meer in het Metropolitan Museum of Art in New York en de National Gallery in Londen. Sinds 1982 was het werk in het bezit van een privéeigenaar, die het kocht voor ‘slechts’ 810.000 pond.

Het vorige record voor een Botticelli werd gevestigd in 2013 met "Madonna en kind met de jonge Johannes de Doper". Dat werk werd verkocht voor 10,4 miljoen dollar (ca. 8,6 miljoen euro).

Sandro Botticelli (ca. 1445 – 1510) is vooral bekend vanwege meesterwerken als "De geboorte van Venus" en "Primavera" (De lente). Beide werken zijn te bewonderen in het Uffizi-museum in Firenze, Italië. 

"De geboorte van Venus", Sandro Botticelli, ca. 1485.
La Primavera, Sandro Botticelli, ca. 1478.

Meest gelezen