Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus ontdekt bij twee Limburgers

Voor het eerst is ook in Limburg de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus opgedoken. Het lab van het Jessa Ziekenhuis heeft die variant vastgesteld bij een vrouw uit Hasselt. Zij heeft dan nog iemand uit Genk besmet.   

Het lab van het Jessa Ziekenhuis doet onderzoek naar de coronavarianten waarmee mensen besmet zijn, en heeft nu ook de Zuid-Afrikaanse variant ontdekt bij een vrouw uit Hasselt.  Ze had contact met iemand uit Genk en zij zitten in quarantaine. 

Volgens gouverneur Jos Lantmeeters is de situatie onder controle. "Het geluk dat we hebben is dat we die mensen al eerder in quarantaine hebben gezet. We hebben nu dus geen reden om te denken dat die variant verder door de provincie zou gaan. " 

Er wordt vermoed dat het vaccin minder goed zou werken bij deze variant. Dat is een belangrijk aandachtspunt
dokter Brigitte Maes, Jessa Ziekenhuis.

Dat de Zuid-Afrikaanse variant nu ook in Limburg te vinden is, verbaast dokter Brigitte Maes van het Jessa Ziekenhuis niet. "De variant is ook al in West-Vlaanderen opgedoken, dus het is wel te verwachten dat het ook bij ons opduikt. Het aantal bevestigde besmettingen valt nu nog mee, en we moeten met iedereen in het veld nu ook de gevallen indijken. De variant zal de komende dagen en weken nog wel opduiken, daarom dat we zo snel mogelijk alles in kaart moeten brengen en de besmettingen zoveel mogelijk vertragen."

De onderzoekers van het Jessa Ziekenhuis hebben de variant ontdekt via sequencing. Dat is een gesofisticeerde techniek waarmee ze, nog beter dan de PCR-test, kunnen bekijken of iemand besmet is of niet en het genoom van het virus in kaart brengen. "Dat is een goed wapen tegen de verspreiding van het virus, maar het blijft belangrijk om je vooral aan de maatregelen te houden", benadrukt Maes. "We weten intussen dat de Britse variant een pak besmettelijker is dan eerst gedacht, maar over die Zuid-Afrikaanse variant is nog niet zoveel geweten. Wat wel belangrijk is, is dat er wel vermoed wordt dat het vaccin minder goed zou werken bij deze variant. Dat is een belangrijk aandachtspunt, en daarom  moeten we die opmars snel tegen te houden."

Meest gelezen