ROBIN UTRECHT

18-jarige die oproept tot rellen in Gent opgepakt

De politie heeft een jongeman van 18 opgepakt die had opgeroepen tot geweld in Gent komend weekend, als protest tegen de coronamaatregelen. De politie had de oproep gezien op sociale media.  Ze startte een onderzoek, en kon de jongeman identificeren en oppakken. 

Al enkele dagen circuleren er op sociale media oproepen om dit weekend in Gent rel te schoppen als protest tegen de coronamaatregelen. De politie startte een onderzoek, en kon de initiatiefnemer identificeren. Het gaat om een jongeman van 18 uit Gent. De politie heeft hem opgepakt en het parket vraagt om zijn aanhouding. 

Het parket neemt de zaak ernstig. Woordvoerster Annelies Verstraete: "Zoiets kan strafrechterlijk gekwalificeerd worden als een aanstoker van een vereniging om strafbare feiten te plegen. Op die basis vraagt het parket de aanhouding van de jongeman. De verdachte riskeert gevangenisstraffen van zes maanden tot drie jaar."

Met het oppakken van de 18-jarige is de zaak nog niet afgehandeld. Ook de mensen die zijn boodschap verder hebben verspreid riskeren vervolging: "Het onderzoek loopt nog steeds. Ook andere mensen die de oproep hebben gedeeld, maken voorwerp uit van het onderzoek. Alles wordt nu in het werk gesteld om ook die personen te identificeren en te vervolgen". 

kasto80

Meest gelezen