Videospeler inladen...

Bedrijven niet langer beschermd tegen faillissementen: "Moratorium zal niet verlengd worden"

Bedrijven zijn vanaf volgende week niet langer automatisch beschermd tegen een faillissement. Zondag loopt het tweede zogenoemde moratorium op faillissementen af en de maatregel wordt niet verlengd. Die tijdelijke stop op faillissementen was bij de tweede coronagolf vorig jaar opnieuw ingesteld om bedrijven, die tijdens de crisis hun inkomsten zagen dalen, te beschermen tegen faillissementen en inbeslagnames. "Er komt wel een alternatieve maatregel", zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Tijdens de coronacrisis vielen bij veel bedrijven de inkomsten terug, maar bleven de kosten, voor bijvoorbeeld huur van een bedrijfspand, wel lopen. De regering koos er daarom voor om bedrijven te beschermen tegen inbeslagnames en faillissementen, op voorwaarde dat die bedrijven economisch gezond waren voor het begin van de coronacrisis.

Het moratorium wierp zijn vruchten af. Volgens het Belgisch statistiekbureau Statbel gingen er vorig jaar ruim 7.000 bedrijven failliet in ons land, dat is een derde minder dan het jaar daarvoor. Toch waarschuwden economen al dat door het moratorium misschien niet meteen duidelijk zou worden hoe slecht de bedrijven er écht aan toe zijn.

Maar zondag loopt de maatregel dus af en kunnen bedrijven dus weer gemakkelijker failliet verklaard worden. Het moratorium liep eerst tot juni 2020 en werd toen na de - eerste golf - even opgeheven. Bij de tweede golf kwam een tweede moratorium, dat in november nog verlengd werd tot 31 januari, komende zondag dus.

Herbekijk ook de journaalreportage over de tijdelijke faillissementenstop van de federale regering (lees daaronder verder):

Videospeler inladen...

Werkgeversorganisaties vragen verlenging moratorium

Eerder deze week waarschuwde het VBO, het Verbond van Belgische ondernemingen, nog voor een tsunami aan faillissementen als de bedrijven niet voldoende ondersteund zouden blijven. 

Volgens cijfers van het VBO zouden 103.000 bedrijven die voor de coronacrisis perfect gezond waren, vandaag in moeilijkheden zitten.  Zo'n 400.000 banen zouden bedreigd zijn. De werkgeversorganisatie vreest de komende jaren tot 50.000 faillissementen en een verlies van 120.000 jobs. 

Unizo pleitte woensdag nog voor het verlengen van het moratorium: “Het zou volstrekt onrechtvaardig zijn om bedrijven bloot te stellen aan een faillissement zolang het hen wettelijk wordt verboden om de noodzakelijke omzet te genereren waarmee ze zich uit het dal zouden kunnen werken”, klonk het bij Danny Van Assche van Unizo.

De regering wil niet op de vraag van de werkgeversorganisaties ingaan. Het moratorium is namelijk ook omstreden, omdat het zombiebedrijven in leven zou houden. Daarom stelt de regering nu een andere steunmaatregel voor.  

"Het moratorium was een erg bot instrument", zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. "Er bestaat een beter instrument, namelijk de procedure voor gerechtelijke bescherming. In de loop der jaren is die erg streng geworden om misbruiken te voorkomen. Omdat we in een noodsituatie zitten, worden de voorwaarden nu versoepeld."

Meest gelezen