Videospeler inladen...

Infrabel ook in beroep veroordeeld voor treinramp in Buizingen: "Na 11 jaar is er eindelijk opluchting" 

In Brussel heeft de rechtbank Infrabel in beroep veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de treinramp in Buizingen. De spoornetbeheerder moet een boete van 330.000 euro betalen, waarvan de helft met uitstel. Bij de treinramp in Buizingen kwamen in 2010 19 mensen om het leven. Infrabel werd eind 2019 al veroordeeld, maar ging toen in beroep. De spoornetbeheerder legt zich nu wel neer bij de veroordeling.

In november vorig jaar ging het proces in beroep over de treinramp van start, vanmiddag volgde dan de uitspraak. Volgens de correctionele rechtbank in Brussel had Infrabel niet de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen genomen en staat hun schuld vast. "Het was de kroniek van een aangekondigde catastrofe", zei de rechter. De spoornetbeheerder moet 330.000 euro boete betalen, waarvan de helft met uitstel.

Treinramp in Buizingen?

De video hieronder legt in 1 minuut uit wat er precies is gebeurd en wat Infrabel wordt verweten (de tekst gaat daaronder verder).

Videospeler inladen...

Het vonnis in 2019 werd uitgesproken door een politierechter, daarom werd de zaak in beroep behandeld door de correctionele rechtbank. De boete die Infrabel nu moet betalen ligt lager dan de boete die het in 2019 kreeg. Toen werd Infrabel 550.000 euro opgelegd, waarvan de helft met uitstel. De rechter was hard voor Infrabel vanmiddag maar zei ook dat het bedrijf de afgelopen jaren inspanningen heeft gedaan om de veiligheid te verbeteren.

Na 11 jaar is er eindelijk opluchting. Infrabel heeft alles gedaan om hun veroordeling te ontlopen

Jan Buelens, advocaat van enkele slachtoffers

"Na 11 jaar is er eindelijk opluchting. Het gebrek aan veiligheid bij Infrabel heeft geleid tot dit ongeval", aldus Jan Buelens, de advocaat van enkele slachtoffers. "Infrabel heeft alles uit de kast gehaald om hun veroordeling te ontlopen. Maar de rechter heeft bevestigd dat ze wel degelijk verschillende fouten hebben gemaakt, waaronder een gebrek aan coördinatie met de NMBS."

(Lees verder onder de foto)

Ook enkele slachtoffers van de treinramp waren aanwezig voor de uitspraak in beroep vanmiddag.

Ook vervoersmaatschappij NMBS werd veroordeeld in 2019 - tot een effectieve boete van 550.000 euro - maar legde zich neer bij het vonnis. Na de beslissing van Infrabel om in beroep te gaan, tekende ook het parket beroep aan. Zij vroegen tijdens het proces in beroep een effectieve geldboete van 540.000 euro van Infrabel.

Waarom in beroep?

Infrabel liet altijd verstaan dat ze niet in beroep gingen omwille van de boete, maar wel omwille van de inhoud van het vonnis. "Als we dit vonnis aanvaarden, dan wordt ons werk onmogelijk", klonk het na de veroordeling in 2019. "We moeten alles hertekenen en het treinverkeer anders organiseren. Het zou betekenen dat we nog maar 400 treinen per dag door de Brusselse noord-zuidverbinding mogen laten rijden, in plaats van 1.200 treinen nu."

Infrabel laat via een persbericht weten niet in cassatie te gaan tegen de veroordeling in beroep. "Het vonnis dat vandaag werd uitgesproken, is zeer technisch (...) maar neemt de overwegingen van de eerste rechter, die onder meer als gevolg zouden hebben gehad dat er veel minder treinen op het spoornet zouden kunnen rijden, niet langer in aanmerking", staat er te lezen.

Voor ons komt er met dit vonnis een einde aan de gerechtelijke procedure

Infrabel in een persbericht

"Onze opdrachten en het treinverkeer komen niet langer ernstig in in het gedrang (...) Voor Infrabel komt er met dit vonnis dus een einde aan de gerechtelijke procedure", gaat het persbericht verder. "Infrabel zal de slachtoffers van het ongeval van Buizingen nooit vergeten en blijft alles in het werk stellen om de spoorveiligheid verder te verbeteren", aldus de spoornetbeheerder. "Het TBL1+-noodremsysteem is intussen ook geïnstalleerd op 99 procent van het spoornet", voegde de advocaat van Infrabel Laurent Kennes daar nog aan toe. "Maar een nulrisico bestaat helaas niet."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen