(c) Herman Wouters / Hollandse Hoogte

Borsbeek wil wildgroei aan verkoopautomaten aanpakken

In Borsbeek vindt het gemeentebestuur dat er al genoeg verkoopautomaten zijn en ze willen voorkomen dat er nog zouden bijkomen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "In de toekomst zullen we veel strenger zijn en niet altijd een vergunning geven om een nieuwe automaat te plaatsen", zegt schepen van lokale economie Ken Casier (N-VA).

Bloemenautomaten, drankautomaten, broodautomaten, ze duiken op als paddenstoelen uit de grond. Op dit moment zijn het een tiental in Borsbeek. De gemeente  wil de wildgroei aan nieuwe verkoopautomaten al enkele jaren aan banden leggen maar tot voor kort was dat moeilijk. "We konden de voorbije jaren niet zomaar vergunningen weigeren voor nieuwe automaten. Nu hebben we dankzij de gemeente Schoten een beleidsvisie waar we mee aan de slag kunnen. In Schoten pakken ze dat probleem al een tijdje met succes aan", vertelt Casier.

We hebben geen probleem met broodautomaten aan bakkers, wel met losse automaten in voortuintjes

Ken Casier (N-VA), schepen lokale economie Borsbeek

Volgens het gemeentebestuur zijn die nieuwe automaten vaak concurrentie voor de eigen lokale handelaars. "Wij hebben voor alle duidelijkheid geen probleem met bijvoorbeeld bakkerijen die een broodautomaat aan hun handelspand zetten. Zij moeten aan bepaalde regels voldoen wat betreft mobiliteit en moeten voldoende parkeerplaats voorzien. Het is ons te doen om losse automaten die vaak in een voortuintje worden neergeplant. Mensen stoppen daar dan met hun auto en parkeren zich dubbel op soms gevaarlijke plekken. Dat kan niet de bedoeling zijn, zegt de schepen.

Meest gelezen