CD&V-voorzitter Joachim Coens: “Geef jongeren eerst versoepelingen, na de vaccinatie van ouderen”

CD&V-voorzitter Joachim Coens wil dat jongeren als eersten in aanmerking komen voor versoepelingen van de coronamaatregelen, zodra alle ouderen en kwetsbare groepen een coronavaccin hebben gekregen. Dat zei hij in "De afspraak op vrijdag" op Canvas. Zijn zoon Felix, 18 jaar en eerstejaarsstudent, schreef vorige week een opiniestuk waarin hij beschreef hoe moeilijk jongeren het hebben zonder perspectief en hoe eenzaam ze door alle coronamaatregelen zijn.

CD&V-voorzitter Joachim Coens pleit ervoor dat jongeren als eersten in aanmerking komen voor versoepelingen, op het moment dat de ouderen en de meest kwetsbare groepen gevaccineerd zijn. Dat zei hij in "De afspraak op vrijdag" op Canvas. 

Zijn zoon Felix, 18 jaar en eerstejaarsstudent, heeft er vorige week in een opiniestuk op gewezen hoe moeilijk jongeren het hebben met het isolement dat hun opgelegd wordt, en met het gebrek aan perspectief. Daar heeft Joachim Coens begrip voor, en hij doet meteen een voorstel: zodra de ouderen en de meest kwetsbaren gevaccineerd zijn, geef dan bij versoepelingen voorrang aan de jongeren.

Ik vind het logisch dat de ouderen en meest kwetsbaren eerst gevaccineerd worden. Maar het is even logisch dat voor de jongeren eerst versoepeld kan worden 

Joachim Coens, partijvoorzitter CD&V

Joachim Coens: "Ik vind het logisch dat de ouderen en de meest kwetsbaren eerst gevaccineerd worden. Maar even logisch is, dat als er een stukje versoepeling kan zijn, dat dan de sterksten, met name de jongeren eerst versoepeld kunnen worden. Dus als je kunt versoepelen, dat je dan diegenen die het minste risico lopen, zijnde de jongeren, eerst perspectief geeft."

Bekijk het fragment uit "De afspraak op vrijdag" op Canvas en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Festivals

Het loutere feit dat er over versoepelingen voor jongeren gesproken en nagedacht wordt kan al helpen, zegt Coens. Zo hebben ze tenminste al het gevoel dat er met hen rekening wordt gehouden. Maar er kan misschien nog meer, en dat is wel nodig, vindt hij.

Joachim Coens: “Want er gebeuren echt wel drama's, letterlijk ook hé. Maar je kan ook een beetje perspectief geven door te zeggen: we gaan bijvoorbeeld deze zomer proberen festivals op te bouwen. In Barcelona hebben ze een proefproject gedaan, mensen worden vooraf getest en achteraf getest, met mondmasker aan... Kan een veilig festival met mondmasker aan op een bepaalde manier georganiseerd worden?"  

"Die jongeren hebben dan ook wel het besef dat ze dan niet hun grootmoeder moeten gaan bezoeken. Het is niet dat ze dat niet begrijpen. Maar als zij onder elkaar kunnen zijn en geen anderen contamineren, dat is het punt natuurlijk. Ik denk dat er met hen wel afspraken te maken zijn."

Meest gelezen