@moniquevanongevalle

De Pauwel rijdt dit weekend uit in Galmaarden: "Misschien helpt het corona verdrijven"

De eeuwenoude traditie waarbij een jongeman uit Galmaarden rondrijdt op een wit paard om de inwoners te verlossen van de pest gaat ook dit weekend door. Allemaal volgens de geldende coronamaatregelen maar met één extra hoop: "Misschien helpt het corona verdrijven!"

Heel wat evenementen worden afgelast, maar de Pauwelfeesten in Galmaarden dit weekend gaan wél door. Weliswaar in beperkte vorm. "De traditie is té belangrijk voor het dorp. Dus doén we het ook dit jaar," vertelt Melissa Marchand van de Paulusgilde bij Sonny in de middag op Radio2 Vlaams-Brabant. 

Pauwel- bubbel

"Dit is de 639ste editie. Normaal rijdt Sint-Paulus, de Pauwel, met 10 bendeleden rond. Nu is dat veel beperkter, met vier", zegt Melissa. "De Pauwel zal rondrijden in Galmaarden zonder publiek, maar mensen mogen vanuit hun deurgat applaudisseren. De traditionele Pauwelbroodjes mogen we dit jaar niet zelf maken, we laten ons nu helpen door echte bakkers en leveren dan voorverpakt aan huis."

Paulus heeft ons in Galmaarden ooit verlost van de Pest, hopelijk verdrijft de 'Pauwel' van dit jaar Corona en is Galmaarden als eerste verlost.

Melissa Marchand van de Sint-Paulusgilde

Dat de eeuwenoude traditie nog erg leeft in Galmaarden is opvallend. Het is een christelijk-heidens evenement dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Overal verdwijnen tradities, hier niet. Melissa bijvoorbeeld is een jonge vrouw. Ze nam in 2013, samen met haar broer, de organisatie over. Toch heeft ze het zelf nog niet tot 'apostel' of 'bendelid' geschopt en dat vindt ze wel jammer.  

Vrouwelijke Pauwel?

"Het wordt tijd dat vrouwen ook mee kunnen rondrijden", vindt Melissa. "De Pauwel moet een gedoopte, ongetrouwde man uit de gemeente zijn van minstens 15 jaar oud. Dat is een traditie, dat is niet ouderwets, en van Paulus Paula maken is misschien wat gek. Maar ik vind wel dat meisjes en vrouwen zouden moeten kunnen lid worden van de 'bende' van de Pauwel. Bij de feesten in aanloop naar het evenement vieren vrouwen hier even hard mee, daar mag je zeker van zijn".

Nu zaterdag en zondag Pauwel viering 2021 in Galmaarden, te volgen via Facebook live.

Meest gelezen