Geraardsbergen test 2.800 leerlingen en leerkrachten na corona-uitbraken met Britse variant: "Massaal testen om ernst situatie in kaart te brengen"

De stad Geraardsbergen laat alle leerlingen en leerkrachten van de lagere scholen testen op corona na uitbraken op 4 scholen. Vandaag en dinsdag zullen mobiele teams van het UZ Gent in totaal 17 scholen bezoeken om de testen af te nemen bij 2.800 mensen. "We willen weten hoe ernstig de situatie is", zegt burgemeester Guido De Padt (Open VLD). 

In Geraardsbergen zijn 4 lagere scholen helemaal gesloten door corona-uitbraken. In enkele gevallen is er zelfs sprake van besmettingen met de Britse variant. Dat baart het stadsbestuur grote zorgen. Het vreest voor een verdere verspreiding van het coronavirus. Eerder werd al besloten om daarom alle buitenschoolse activiteiten voor lagere schoolkinderen nog zeker tot de krokusvakantie te verbieden. De stad gaat nu nog een stap verder door iedereen in het lager onderwijs te laten testen. "Enkel zo kunnen we de ernst van de situatie in kaart brengen", zegt burgemeester De Padt. 

Mobiele teams van het UZ Gent

De massale testen in Geraardsbergen starten vandaag en gaan ook dinsdag door. "Dan komen mobiele teams van het UZ Gent naar 17 scholen om daar ter plaatse de testen af te nemen. Het gewone resultaat van de test is er al snel, dan kunnen we handelen. Enkele dagen later kan er dan ook duidelijkheid zijn over een mogelijke besmetting met een Britse variant", verklaart De Padt nog. Het wordt een huzarenklus want de mobiele ploegen zullen op 2 dagen tijd in totaal 2.800 leerlingen en leerkrachten moeten testen. "Op basis van de testresultaten zullen we bijkomende maatregelen nemen als dat nodig blijkt."

Directeur entertaint leerlingen

Ondertussen zijn al de eerste tests afgenomen in basisschool De Drempel. De Padt was erbij. "Alles is heel vlot verlopen. Het is maar een kleine school, dan gaat het natuurlijk wel vlug", vertelt hij na. "Maar wat mij vooral opviel, was de toewijding van directeur Peter De Vadder. (Zie links op de foto hierboven.) Hij zorgde voor steun en entertainment terwijl de tests werden afgekomen. Een kindje was bijvoorbeeld erg in paniek, maar met een paar bemoedigende woorden van de directeur was het snel achter de rug. Mooi om te zien."

kasto80

Meest gelezen