Jasper Jacobs

Premier De Croo bekent: "Op mijn 17e blauw zwaailicht van mijn vader gestolen, tegengehouden door échte politie"

Toen hij 17 jaar was, heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) het zwaailicht en de sirene van zijn vader en toenmalige minister Herman De Croo gestolen en gebruikt voor de 100 dagen-viering in zijn school. Dat bekent hij in "De grote Peter Van de Veire ochtendshow" op MNM. "De échte politie heeft ons tegengehouden. Mijn vader was niet zo gelukkig."

Premier De Croo hing vanochtend aan de lijn bij MNM om vragen van luisteraars te beantwoorden, maar hij had ook een - vrij opmerkelijk- verhaal mee van toen hij zelf nog student was. 

Beluister hier het verhaal of lees voort onder de audio:

"Ik was 17 en zat in mijn laatste jaar in het atheneum van Ronse. Het was honderd dagen-viering (een traditie in veel scholen om te vieren dat de laatste honderd dagen van het middelbare schoolleven zijn aangebroken, red.). We gingen in groep van aan het station naar de school wandelen, maar dachten dat het fijn zou zijn om dat "onder begeleiding" te doen. Politiebegeleiding, leek ons wel iets."

Échte politiebegeleiding zou niet lukken en dus kwam de 17-jarige De Croo zelf met een plan op de proppen. "Mijn vader (Herman De Croo, red.) was op dat moment minister en ik wist dat hij in zijn auto een blauwe zwaailamp en sirene had liggen. Een andere student had een witte auto. We hebben dan met plakband een blauwe streep op de auto geplakt en het zwaailicht en sirene erop geplaatst."

"Maar toen kwamen we de échte politie tegen", gaat De Croo voort. "Alles werd snel in beslag genomen, maar een echte straf hebben we niet gekregen. Met een beetje smeken en de nodige diplomatie kon onze viering toch voort gaan."

En wat vond zijn vader van dat alles? "Hij vond het niet zo leuk, want hij moest zélf naar het politiekantoor om de spullen weer op te halen. Nu vertelt hij er met plezier over, maar toen was hij toch niet zo trots op mij."

Meest gelezen