Federale regering heeft akkoord over projecten waarvoor ze rekent op Europees relancegeld

De federale regering is het eens geraakt over een lijst met projecten die ze wil laten financieren door het Europese relancefonds. In totaal ontvangt ons land 5,95 miljard euro uit het nieuwe Europese relancefonds, het akkoord van vandaag slaat op het federale luik, goed voor 1,25 miljard. De lijst van de federale regering is goed voor 1,6 miljard euro, iets meer dus. Hoe dan ook is het de Europese Commissie die uit de federale lijst haar definitieve keuze zal maken.

Het plan is voorgesteld door premier Alexander De Croo (Open VLD) en staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS). "Het is de eerste keer dat de 27 Europese landen hun fiscale capaciteit samengooien om ervoor te zorgen dat men middelen op de kapitaalmarkten kan ophalen", aldus de premier. Dat betekent dat de 1,25 miljard die de federale regering wil uitgeven niet bij onze staatsschuld wordt geteld.

Het is de eerste keer dat de 27 Europese landen hun fiscale capaciteit samengooien

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

De projecten van de federale regering worden gefocust op vier thema's:

  • duurzame energie en mobiliteit (goed voor ongeveer 1 miljard): waterstofprojecten voor bijvoorbeeld energieopslag, een energie-eiland, een nieuw offshoreproject voor windenergie, kabels van en naar andere landen voor uitwisseling elektriciteit, energiezuinig maken overheidsgebouwen (vb. Jubelpark en Justitiepaleis in Brussel), fietssnelwegen, modernisering van het spoor met onder meer snellere treinen op de lijn Brussel-Luxemburg,
  • onderzoek en ontwikkeling (ongeveer 225 miljoen): nieuwe technologieën om containers op drugs te screenen, investeringen in nucleaire geneeskunde (voor kankeronderzoek), investeringen in vergroening luchtvaart- en ruimtevaartindustrie, investeringen in circulaire economie (vb. verwerking kernafval na ontmanteling kerncentrales),
  • digitalisering (bijna 350 miljoen): snellere digitalisering van de overheid, meer inzetten op eHealth en op cyberveiligheid,
  • sociale samenhang (bijna 100 miljoen) : projecten voor kansarmen, investeringen om internet in elk huishouden mogelijk te maken.

Ongeveer 50 procent van de projecten slaat op ecologische omslag en meer dan 20 procent gaat over digitalisering

Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS)

"Ongeveer 50 procent van de projecten slaat op ecologische omslag en meer dan 20 procent gaat over digitalisering", verduidelijkt staatssecretaris Thomas Dermine. "We gaan dus verder dan de criteria van de Europese Commissie: 37 procent voor groene projecten en 20 procent voor digitale projecten."

De volgende dagen gaat Dermine de plannen van de verschillende regionale regeringen integreren in het federale plan. Daarna wordt alles in één document naar de Europese Commissie gestuurd.

Bekijk hier meer uitleg van onze Wetstraatexpert Bart Verhulst:

Videospeler inladen...

Meest gelezen