© lev dolgachov - creative.belgaimage.be

Gentse alcoholpreventie kijkt uit naar start Tournée Minérale: “Een uitdaging voor wie gewoon is om regelmatig te drinken”

Maandag start Tournée Minérale. Zo'n zelfopgelegde maand zonder alcohol is, zeker in coronatijden, welgekomen volgens preventiemedewerker Marc Tack: “Het thuisdrinken is voor 20% van de bevolking toegenomen". De dienst alcoholpreventie in Gent verwacht dat de afname van het alcoholgebruik tijdens de alcoholvrije maand positieve gevolgen kan hebben op de lange termijn: "We merken dat het drinkgebruik na die maand toch wat afneemt voor een langere tijd".

Maandag is het 1 februari en opnieuw betekent dat voor veel mensen de start van een maand zonder alcohol. Tournée Minérale komt niet helemaal ongelegen, want door corona drinken mensen vaker thuis. “Het thuisdrinken is voor mensen die daar emotionele redenen voor hebben met 20% toegenomen”, waarschuwt Marc Tack van de dienst alcoholpreventie van Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg in Gent.

Het gebruik van alcohol is een manier om met gevoelens als eenzaamheid om te gaan en dient dan als stressverlager

Marc Tack, dienst alcoholpreventie van Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg in Gent

“Het risico van thuis alleen drinken, is dat de sociale controle wegvalt. Je bent alleen en je merkt voor jezelf niet altijd op hoe snel je drinkt en op welk moment je aan het drinken bent. Dat is natuurlijk altijd een risicofactor”, legt Marc Tack uit. “Het gebruik van alcohol is dan een manier om met gevoelens als eenzaamheid, verveling of angst om te gaan. Alcohol dient dan als stressverlager.”

Marc Tack benadrukt dat niet alleen de hoeveelheid bepaalt of je te veel drinkt: “Ook de snelheid van het drinken speelt een rol. Hetzelfde geldt voor mensen die beslissen om toch te drinken op plaatsen en momenten waarin er in onze cultuur niet wordt gedronken. Dat zijn allemaal dingen die het signaal geven dat alcohol een drug aan het worden is voor jezelf.”

Positieve effecten op langere termijn

“Voor je gezondheid drink je best geen alcohol. Wil je het in het algemeen gezond houden, dan beperk je het best tot 10 glazen alcohol per week en plan je alcoholvrije dagen in.”

Tournée Minérale kan daar volgens de Gentse preventiedienst bij helpen: “Ondertussen hebben een aantal mensen ontdekt dat ze toch iets meer aan alcohol vasthangen dan ze zelf vermoeden. Dan doet het deugd om dit te ervaren en het in een haalbaar perspectief te plaatsen. Als je gewoon bent om regelmatig te drinken vormt het een uitdaging, want we doen het niet alleen maar in groep. We merken dat het drinkgebruik na die maand toch ook wat afneemt voor een langere tijd. Het is dus niet zo dat we er in maart massaal allemaal terug invliegen.”

Beluister hier het gesprek met Marc Tack in 'Start Je Dag' op Radio 2 Oost-Vlaanderen:

kasto80

Meest gelezen