Gerald Broddelez

Gentse vogelkenner brengt natuur binnen in woonzorgcentra: “Ze kunnen vanuit hun bed vogels spotten”

In verschillende woonzorgcentra in Oost-Vlaanderen komen er vogelhuisjes en voederplekken aan de ramen. Het project heet KOEKOEK en is een samenwerking tussen vogelkenner Gerald Broddelez en vzw Zorg-Saam. De eerste voederplekken werden geïnstalleerd in Kaprijke, maar er komen ook vogelhuisjes in Wetteren en Lochristi.

Het is dit weekend vogeltelweekend, en de bewoners van woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Kaprijke zullen daar een belangrijke rol in spelen. Een tijdje geleden werden er vogelhuisjes geïnstalleerd rond hun gebouw, en intussen kregen ze een snelcursus “vogels spotten”. Heel wat bewoners zitten dit weekend dus klaar met een verrekijker in de hand.

Dankzij schoonmoeder

Ornitoloog en expeditieleider Gerald Broddelez kreeg het idee om vogelhuisjes te installeren aan woonzorgcentra toen zijn schoonmoeder een tijd geleden op bezoek kwam. “Ze zag in de tuin enkele voederhuisjes staan en was helemaal gefascineerd door de vogels”, vertelt hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Ik moest toen denken aan woonzorgcentra, en vroeg me af hoe ik de natuur bij de bewoners kon brengen. Ik schoot meteen in actie en startte zo samen met vzw Zorg-Saam het project KOEKOEK op.”

Het is ongelofelijk om te zien hoe hard ze ervan genieten om de vogels van dichtbij te zien

Gerald Broddelez, vogelkenner

De vogelhuisjes die KOEKOEK aan verschillende woonzorgcentra installeert, worden geplaatst op een plek waar veel mensen samenkomen. “Bijvoorbeeld in het groen voor het raam van een cafetaria”, legt Broddelez uit. “Maar we hebben ook een aantal raamvoederstations besteld die je aan een raam kan plakken. Dat is goed voor mensen die hun bed niet meer kunnen verlaten. Zij kunnen dan meesjes zien vanuit hun bed. De uitdrukkingen van die mensen zijn geld waard. Het is ongelofelijk om te zien hoe hard ze ervan genieten om vogels van zo dichtbij te zien.”

Vogels leren spotten

Maar het project stopt niet bij het installeren van voederplekken. “We gaan veel verder dan dat”, zegt Broddelez. “Naar aanleiding van het vogeltelweekend hebben we de bewoners bijvoorbeeld ook geïntroduceerd in de wereld van de vogels. Ze hebben posters en boeken gekregen zodat ze leren hoe ze vogels kunnen herkennen. Ze hebben zelfs verrekijkers.” 

(Lees verder onder de foto.)

Gerald Broddelez

Later wil Broddelez ook nog verschillende activiteiten organiseren voor de bewoners. “We willen in de lente bijvoorbeeld samen met de mensen nestkastjes maken. Het is belangrijk om de mensen bezig te houden en om met hen de natuur in te gaan. We gaan zelfs bekijken of we de beplanting in de buurt van de verschillende centra kunnen bijwerken zodat het nog meer dieren aantrekt.” In de nabije toekomst komen er ook nog vogelhuisjes en voederplekken aan woonzorgcentra in Wetteren en Lochristi. “En ik hoop dat er nog veel volgen.”

Positief effect van de natuur

Het project staat nog in de kinderschoenen, maar het raakt duidelijk een gevoelige snaar. “De mensen bloeien echt open door het zien van de vogels”, merkt Broddelez op. En dat is niet raar, want uit onderzoek is gebleken dat natuur een goede invloed heeft op de mentale en fysieke gezondheid van de mens. “Een half uur in de natuur zijn heeft bijvoorbeeld al een positieve invloed op het hartritme”, weet Broddelez. “Je bent dan ook bezig met andere zaken, waardoor je je problemen vergeet. De natuur heeft ook een invloed op het stresshormoon.”

Gerald Broddelez
kasto80

Meest gelezen