In Oud-Heverlee komen oudere mensen opnieuw buiten dankzij een riksja

In Oud-Heverlee gaan ze oudere, minder mobiele mensen rondrijden in een riksja, het soort fietstaxi's dat je vooral ziet in Azië. Het is een manier om ouderen uit hun isolement te halen en ervoor te zorgen dat ze opnieuw in het dorp komen.

 "We willen de minder mobiele inwoners van Oud-Heverlee een rit met een riksja aanbieden zodat ze weer buiten kunnen komen", vertelt initiatiefnemer Luc Gadeyne. Hij kwam op het idee tijdens een citytrip in het Deense Kopenhagen waar dat initiatief al langer bestaat. "Op die manier kunnen ouderen dingen doen die voor ons heel gewoon zijn. Iets gaan drinken op een terras bijvoorbeeld of naar de markt gaan, het bos intrekken, genieten van toevallige ontmoetingen op straat. Met de riksja kunnen ze ook gewoon eens naar de winkel en zelf groenten uitkiezen om soep van te maken. Of we kunnen hen naar de bank of de kapper brengen. Heel wat oudere mensen kunnen dat niet meer en zitten vast in hun zetel."

We hebben al één riksja, maar we zouden er graag nog twee extra willen om alle deelgemeenten te kunnen bedienen.
Luc Gadeyne, VZW Iedereen wind in de haren

Ondertussen richtte Luc samen met drie andere vrijwilligers een vzw op, 'Iedereen wind in de haren'. "We hebben nu één fiets," vertelt Luc. "Maar we willen er nog twee extra aanschaffen, om ook in de deelgemeenten van Oud-Heverlee te kunnen rondrijden. Zo een riksja kost al gauw 10.000 euro, zeker het type met de zachte vering, maar dat vinden we belangrijk voor het comfort van onze passagiers. We hebben wel al wat financiële steun gekregen, onder meer van het rusthuis, van serviceclubs en van de gemeente. En zelfs van een milde schenker uit Oud-Heverlee."

Vrijwilligers

De vzw is nog op zoek naar vrijwilligers die met de riksja willen rondrijden. "We leren de vrijwilligers ook rijden met de riksja. Het niet echt moeilijk, maar het is wel even wennen. De riksja is een driewieler, dus het sturen en het nemen van bochten voelt een beetje anders. En omdat de passagiers minder mobiel zijn, moet je als bestuurder ook goed weten hoe je de mensen laat in- en uitstappen."

Als je het project wil steunen, moet je maar eens kijken op de website: wind in de haren.

Meest gelezen